Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood panelen zijn de nieuwe manier van elektrisch en zuinig verwarmen. De ir panelen maken gebruik van de nieuwste infrarood technologie, waardoor ze op een efficiënte manier de woning verhitten. Door deze wijze van verwarmen bespaar je enorm op je energieverbruik. In vergelijking met conventionele verwarmingssystemen kan je met infrarood panelen tot maar liefst 50% per jaar besparen op je elektriciteitsrekening.

Naast besparing op elektriciteit bezuinig je met infrarood panelen ook op onderhouds- en installatiekosten. De installatie van een infrarood paneel is namelijk zeer eenvoudig en snel. Doordat een ir paneel geen onderhoud behoeft, spaar je ook deze kosten jaarlijks uit. Kortom, met infrarood panelen heb je een flinke besparing op de totale verwarmingskosten.

Een voordeel van infraroodpanelen is dat ze mogen opvallen in je kamer. Ze zijn namelijk hip en stijlvol. Geen lelijke en stinkende radiatoren meer in je huis, maar een prachtig infrarood beeldpaneel! Ir panelen zijn geurloos en daarnaast ook reukloos.

Hoe werkt infrarood verwarming

Hoe werkt een infrarood verwarming eigenlijk?

Een infrarood paneel is een andere manier van verwarmen in vergelijking met een conventioneel systeem. Bij laatstgenoemde wordt de lucht verwarmd. Door de warme luchtstroom krijg je het lekker warm.

Infrarood panelen daarentegen werken volgens hetzelfde principe van de zon. Hoe de zonnestralen de aarde verwarmt, verwarmen de infrarood stralen de objecten in de kamer.

Een infrarood warmtepaneel straalt lange warmtegolven uit, welke C-straling wordt genoemd. De infrarode warmtestralen zijn gelijk aan de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke UV stralen. Je voelt direct de heerlijke warmte op je huid.

De lange golf infrarood straling weerkaatst werkelijk overal op. Denk hierbij aan de meubels, muren en vloer. Maar ook de mensen die zich in de kamer bevinden worden opgewarmd. De gehele ruimte wordt op een natuurlijke manier aangenaam en daarnaast snel warm.

Vergelijk het met de zon die naar binnen schijnt, waardoor de wanden en meubels opwarmen. De opwarming van de muren zorgt daarbij ook nog eens voor een extra stijging in kamer temperatuur.

Infrarood panelen werken op elektriciteit, waarna de energie wordt omgezet in warme onschadelijke infrarood C-stralen. Een ir wand paneel bereikt een temperatuur van tussen de 100 en 120 graden Celsius. Plafondpanelen worden warmer, dit kan zelfs oplopen tot 190 graden Celsius. De maximale temperatuur is afhankelijk van het vermogen en het materiaal van het paneel.

Hoe werkt infrarood verwarming

Snel warm met infrarood panelen

Infrarood verwarming heeft een zeer korte opwarmtijd. Afhankelijk van het materiaal, de grootte en het vermogen van het paneel zijn ze in slecht 8 tot 15 minuten opgewarmd. Je kunt direct genieten van de warme stralen.

Door deze snelle opwarmtijd zijn ir panelen zeer geschikt voor het kortstondig verwarmen van een ruimte. Bijvoorbeeld op de eerste herfstdagen.
Het grootste deel van de dag hoef je de verwarming nog niet aan te zetten. Echter ’s avonds is het vaak net te kil binnen. Om de CV ketel aan te zetten voor die paar uurtjes, is een beetje kostbaar. En daarnaast ook niet duurzaam.

Infrarood panelen verlenen zich uitstekend voor dit soort situaties, om in korte tijd de ruimte te verwarmen. Heb je een goed geïsoleerde woning? Dan werken de infrarood panelen nog beter.

Hoe werkt infrarood verwarming

Voordelen van infrarood warmte

Infrarood warmte heeft velen voordelen. Eén daarvan is dat je milieubewust bent door het gebruik van groene stroom.

Nog beter is om infrarood verwarming te gebruiken door opgewekte stroom van je zonnepanelen op het dak. Hierdoor heb je geen CO2 uitstaat meer. Je bent duurzaam, gezond en milieubewust bezig.

Nog een ander voordeel is dat ir panelen geruisloos en geurloos zijn. Geen tikkende radiatoren met vieze geuren. Het enige waardoor je merkt dat een infrarood paneel aan staat is de heerlijke warmte.

Wij hebben hieronder nog meer voordelen voor je op een rij gezet:
Geen CO2 uitstoot.
Verbeterde luchtkwaliteit.
Geen rondzwevend stofdeeltjes.
Gelijkmatige verdeling van de temperatuur.
Efficiënt en duurzaam.
Geen onderhoudskosten.
Snelle en makkelijke installatie.
Muren blijven droog, waardoor je geen schimmelvorming hebt.
Bediening via je Smart Home systeem.
Korte opwarmtijd.
Prachtige opvallende beeldpanelen.
Veel diversiteit in ontwerpen, zoals infrarood spiegel- en beeldpaneel.

Infrarood verwarming is dus makkelijk toe te passen dan verwarming met radiatoren. Het verwarmd daarbij vrijwel direct en is eenvoudig toe te passen in plaats van radiatoren of vloerverwarming. Het verwarmd zoals de zon de aarde verwarmt dus zonder warme lucht. De ir c straling voel te tot wel 3 meter afstand!

Heb je vragen of wil je zelf de warme infraroodstralen eerst voelen voordat je overgaat op koop? Kom dan langs bij één van onze showrooms! Onze adviseurs staan je graat te woord om al je vragen te beantwoorden.

Lees meer blogs

Vacatures