Beste infrarood panelen

Wat zijn de beste infrarood panelen?

Je wilt jouw huis elektrisch verwarmen met de beste infrarood panelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Je wilt geen dure stinkende en centrale verwarming meer in je huis. Je gaat voor het beste, de beste infrarood verwarming kopen welke je combineert met zonnepanelen op je dak. 

IR panelen zijn gezonder voor alle gezinsleden en je wilt alleen het beste voor jouw gezin. Maar wat zijn beste infrarood panelen? De beste infrarood panelen voldoen aan een aantal belangrijke eisen en zijn in het bezit van een aantal keurmerken. 

De markt van infrarood verwarming is groot en helaas zitten er ook leveranciers bij die niet de beste infrarood panelen verkopen. Deze warmtepanelen geven minder warmte af en zijn daardoor niet energie efficiënt. Waar moet je op letten bij de beste infrarood verwarming kopen?

De beste infrarood panelen bereiken een hoge oppervlakte temperatuur tegen een lage energievraag. Een infrarood verwarming van 800 watt met een oppervlakte temperatuur van 110oC, is beter dan een paneel van 900 watt welke een temperatuur bereikt van maximaal 85oC.

Beste infrarood panelen

Infrarood panelen best getest

Beste infrarood verwarming

Er is nog geen keurmerken voor kwaliteit infrarood verwarming, maar je kan wel kijken welke infrarood panelen best getest naar voren komen. Je let dan op de keurmerken voor de elektrische veiligheid en veilige sterkte van elektromagnetische velden van infrarood panelen. Zoals de Duitse TÜV, Geprüfte Sicherheit (GS), Made in Germany en KEMA keurmerken. 

Het CE-certificaat geeft aan dat fabrikanten van infrarood stralingspanelen zich tijdens de productie aan de geldende wettelijke regels van de EU hebben gehouden. 

Op het typeplaatje van IR panelen staat het CE-logo. CE is een verklaring van de fabrikant dat het ir-paneel voldoet aan de wettelijke regels van de EU voor veiligheid. Zonder zo’n verklaring mag het paneel niet worden verkocht in de EU. TÜV, Geprüfte Sicherheit (GS), Made in Germany en KEMA bieden betere en uitgebreidere veiligheidseisen en controle.

Vanuit de branche vereniging IG Infrarood is een keurmerk in ontwikkeling wat als kwaliteitsstempel moet dienen voor infrarood verwarming Nederland. Het is een keurmerk waar zowel eisen aan het product conform normen als eisen aan het bedrijfsproces worden gesteld. 

Daarnaast is de infrarood verwarming prijs ook een goede indicator van de kwaliteit infrarood verwarming. Bij een goede kwaliteit infrarood paneel van bijvoorbeeld 400 Watt van 60 x 60 cm moet je uitgaan van een prijs rond de 300 euro. De merken infrarood panelen die hoog staan aangeschreven zijn Alkari Ecaros en Welltherm infrarood panelen. Bekijk het verschil Alkari Ecaros Welltherm infrarood verwarming.

Kwaliteit infrarood verwarming

Beste IR panelen

Een hoge kwaliteit infrarood verwarming moet aan belangrijk eisen en keuringen voldoen. Om veiligheid en kwaliteit te garanderen van de beste IR panelen moeten deze vervolgens getest worden. Bij een positief infrarood verwarming test resultaat wordt het bijbehorende keurmerk en/of certificaat toegewezen .

Deze onafhankelijke keurmerken en certificaten geven de koper een zekerheid en inzicht in de kwaliteit infrarood verwarming. De belangrijkste keurmerken zijn de volgende: 

Duitse TÜV keurmerk:
De beste infrarood verwarming bevat het Duitse TÜV keurmerk, wat aangeeft dat het warmtepaneel veilig en efficiënt werkt. Tijdens de TÜV test worden niet enkel de onderdelen getest maar ook de gehele IR verwarming wordt op technische veiligheid getest. 

Geprüfte Sicherheit (GS):
Het Geprüfte Sicherheit, GS-keurmerk geeft aan dat de producten veilig zijn getest. Bovendien zijn de beste IR panelen vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij IR verwarming is het belangrijk dat bij het verhittingsproces geen giftige stoffen vrijkomen. Goedkoop gelakte panelen uit de Aziatische landen staan bijvoorbeeld bekend om giftige eigenschappen van de verf. 

Elektromagnetisch geschikt (EMV):
Het EMV-keurmerk geeft aan dat het product gemaakt is volgens de Duitse en Europese normen. De Elektromagnetische Verträglichkeit wordt bij infrarood panelen gezien dat er geen sterke elektromagnetisch velden zijn tijdens het verwarmingsproces. 

RoHS certificaat:
Een infrarood verwarming met een RoHS certificaat is volgens de Europese richtlijnen vrij van schadelijke stoffen. 

VDE keurmerk:
De VDE test elektrische apparaten op verbruik, technische levensduur, veiligheid en garanties. Een VDE keurmerk waarborgt de veiligheid van de beste infrarood panelen op elektrische, mechanische, giftige, thermische en radiologische gevaren. Er zijn maar weinig IR panelen die deze VDE-keuring doorstaan. Wanneer een infrarood verwarming een VDE keurmerk bevat dan weet je zeker dat het een hoge kwaliteit infrarood verwarming is. Diverse Welltherm panelen glas bevatten bijvoorbeeld het VDE keurmerk.

Beste infrarood panelen kinderkamer

Is infrarood gevaarlijk?

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

Is infrarood gevaarlijk en hoe warm wordt een infrarood paneel? Dit zijn twee vragen die vaak naar voren komen bij infrarood verwarming kopen. De eerste vraag is infrarood gevaarlijk kunnen we gelijk beantwoorden. Nee, infrarood straling is niet gevaarlijk. Feit is onze planeet niet zonder de zon kan. De stralen van de zon hebben dezelfde golflengte als een infrarood verwarming, de lange golf c-straling. 

Infraroodstraling is te vergelijken met de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke UV. De infrarood stralen van een IR verwarming zijn dus onschadelijk. Lange golf straling is zelfs goed voor ons lichaam net zoals voor ons immuunsysteem. De warmte heeft een therapeutische werking op ons gestel. Spieren ontspannen, eventuele pijnklachten aan nek, schouder en gewrichten nemen af. De bloedsomloop verbetert. 

Hoe warm wordt een infrarood paneel, is dat niet gevaarlijk? Een hoog kwalitatief infrarood paneel wordt tussen de 100 en 120 graden Celsius. Dit is aanraakveilig. Je kan het paneel zonder risico op brandwonden of blaren gewoon aanraken. Daarnaast zijn op de infraroodpanelen van HeatXL ook veiligheidssensoren ingebouwd tegen oververhitting. Mocht het paneel te warm worden, dan slaat deze automatisch uit. 

Wil je meer weten over de veiligheid van infrarood verwarming? Neem contact met ons op. Vraag gratis advies aan bij een infrarood verwarming kopen. Lees ook magazine met infrarood verwarming blogs. Daar worden vragen beantwoord als waarom infrarood verwarming kopen of waarom infrarood verwarming beter is dan gewone verwarming

Verschil infrarood en elektrische verwarming

Elektrische verwarming

Niet alle elektrische verwarming zijn gelijk aan elkaar. Het verschil infrarood en elektrische verwarming is de manier en werking van verwarmen. De term infrarood verwarming verwijst naar de verspreiding van de warmte. Terwijl elektrische verwarming de energiebron benoemt. De elektrische kachel verwarmt de lucht, net al andere convectie verwarmingen. Infrarood verwarming daarentegen verspreidt de warmte via lange warmte golven. 

Bij infrarood verwarming is de temperatuur verdeling in de ruimte gelijkmatig. IR verwarming verwarmt niet direct de lucht op, maar de objecten en mensen in de kamer. Bij deze vorm van verwarmen ligt de gevoelstemperatuur hoger den de werkelijke temperatuur, zo’n 2 tot 3 graden. Wanneer je de infrarood verwarming aanzet, stralen de panelen direct warmte uit. Infraroodverwarming zorgt voor een gelijkmatige opwarming van de kamer. 

Bij elektrische verwarming met convectie zijn er wel verschillen in temperatuur. Doordat warme lucht eerst stijg is het bij het plafond warmer dan bij de vloer. Dit verschil kan soms wel 6 graden zijn. Door de luchtcirculatie wordt de ruimte dus ongelijkmatig warm. 

Door een goed geïsoleerde ruimte te verwarmen met infrarood panelen heb je maar weinig energie nodig om de kamer temperatuur op een comfortabel niveau te krijgen. Infraroodpaneel als hoofdverwarming is daarom zeer goed voor nieuwbouw. Maar ook in minder of slecht geïsoleerde huizen is verwarmen met infrarood uitermate geschikt. Doordat het niet de lucht verwarmt, heb je minder last van de slechte isolatie.

Het verschil infrarood en elektrische verwarming is groot. Niet alleen de manier van verwarmen, maar ook in het verbruik, onderhoud, installatie, gezonde en comfortabele warmte. Installatie infrarood verwarming is gebruiksvriendelijk, snel en eenvoudig. 

Er is geen onderhoud aan een IR verwarming, de warmte is gezond voor mens en dier. Bovendien is het verbruik uiterst efficiënt waardoor je een directe besparing op de kosten realiseert. Gebruik altijd groene stroom bij elektrisch verwarmen huis, zodat je geen CO2 uitstoot. 

Wil je meer weten over de infrarood verwarming nadelen en voordelen? Neem contact met onze adviseurs op. Zij vertellen je graag alles over de voor- en nadelen infrarood verwarming en wat de beste infrarood panelen zijn voor jouw situatie. 

Lees meer blogs

Vacatures