Zonnepanelen en elektrische verwarming

Zonnepanelen en elektrische verwarming en gaat dit samen?

Zonnepanelen en elektrische verwarming, hoe kan je dat samen combineren? Verwarmen door middel van elektriciteit wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als een no-go. Het is verspilling van de kostbare en dure elektriciteit. In feite is verwarmen met elektriciteit dat is opgewekt door kolen- of kerncentrales allesbehalve milieuvriendelijk. Daarnaast is het ook niet goedkoop.

Als we er nu in slagen om de elektriciteit met hernieuwbare bronnen te produceren. Deze energie zetten we zoveel mogelijk winstgevend om in warmte door gebruik te maken van infrarood panelen. Kijkt men dan anders aan tegen verwarmen met elektriciteit?

Weten we eigenlijk wel wat verwarmen met infrarood is? Komen we niet te snel met een negatief vooroordeel?

Elektrisch verwarmen door de energie die uit zonnepanelen komt, dat is de oplossing en het alternatief voor hoog rendement bij gasloos verwarmen. Gebruik daarbij de infrarood verwarming als hoofdverwarming, omdat deze energiezuinig is.

De verschillende vormen van elektrisch verwarmen

De algemene term van elektrisch verwarmen bevat veel soorten kachels. Deze verschillende typen kun je niet met elkaar vergelijken.

De bekendste verwarming op elektriciteit is natuurlijk de nachtverwarming. Echter de meest eenvoudige lucht verhitter die je bij de doe-het-zelf zaak koopt, is ook een elektrische verwarming. Ze werken allemaal op elektriciteit.

Deze vormen van elektrisch verwarmen zijn niet te vergelijken met de moderne en milieubewuste verwarming als infrarood paneel en de warmtepomp.

Er zijn veel verschillende vormen van volledig elektrisch verwarmen, zoals:

· Elektrische radiatoren, onderverdeeld in elektrische convectoren en accumulatoren, ook wel spaarkachel genoemd.

· Centrale verwarmingsketel

· Vloerverwarming

· Bijverwarming

· Warmtepomp

· Infrarood verwarming.

We gaan verder in op de infrarood verwarming. Die zeer goed werkt. Wat is een ir verwarming, wat is infrarode straling, de verschillende soorten ir panelen en wat zijn de voordelen. Uiteraard ook hoe je infrarood verwarming combineert met zonnepanelen.

Elektrisch verwarmen met infrarood

De kritische onderwerpen die aan de orde komen als men het heeft over elektrisch verwarmen zijn de verbruikskosten en het daarbij behorende stroomverbruik. Door met infrarood panelen te verwarmen is het verbruik per kWh laag.

Infrarood panelen gaan zeer zuinig om met de energie. Ze verbruiken weinig elektrische energie en kwh warmte per vierkante meter. Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht, maar de objecten en mensen in de kamer. Dit is een andere manier van verwarmen, waardoor je energie bespaart.

De opwarming van de vloer en de muren zorgen voor een extra stijging van de kamer temperatuur. Je kunt hierdoor de kachel zo’n twee tot drie graden lager zetten. Dit houdt in dat je bij een ingestelde temperatuur van 20 graden Celsius eenzelfde warmtegevoel hebt als bij een convectiekachel die op 23 graden staat.

Infrarood panelen maken gebruik van onschadelijke infrarode stralen. Ze verwarmen direct de voorwerpen die in de ruimte staan, zoals het meubilair, bed, vloer en muren. Natuurlijk ook de mensen die zich in de kamer bevinden.

Het maakt niet uit in welke kamer het is, een infrarood verwarming kun je in bijna alle ruimtes toepassen. Je hebt alleen een vrije muur of plafond nodig waar een elektriciteitsaansluiting is.

De infraroodstralen weerkaatsen vervolgens overal op, waardoor je van alle kanten de warmte voelt. Een infrarood straal heeft een bereik van ongeveer drie meter. Wanneer je buiten het bereik zit of staat voel je dat het iets kouder is.

Een infrarood paneel verwarmt heel gericht, daar waar het nodig is. Hiermee bespaar je op de energiekosten.

De ruimtes die je niet gebruikt, hoeven ook niet verwarmd te worden. Hier schakel je de ir panelen uit. Een voordeel van verwarmen met infrarood is dat de panelen een korte opwarmtijd hebben. Afhankelijk van het model en vermogen zijn ze binnen 5 tot 12 minuten heerlijk warm.

Infrarood verwarming met zonnepanelen

Infrarood verwarming in combinatie met zonnepanelen zijn een milieuvriendelijk alternatief van elektrisch verwarmen. Hierdoor stoot je geen CO2 meer uit en ben je onafhankelijk van de fossiele brandstoffen.

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je in de winter niet voldoende elektriciteit opwekt uit de zonnepanelen op je dak. Zorg er dan voor dat je groene stroom afneemt die voortkomt uit windturbines of zonneparken.

Op koude zomerdagen zijn de infrarood panelen zeer geschikt als directe verwarming voor ruimtes met hogere verwarmingseisen. Denk hierbij aan de badkamers, slaapkamer of woonkamer.

Een infrarood verwarming is heel goed in staat een zone in het huis snel te verwarmen, ook als je het ’s avonds net iets te koud hebt. Je zet het ir paneel even aan en voelt gelijk de warmte.

Bij goed geïsoleerde huizen is een infrarood verwarming prima in staat om een gehele woning heerlijk te verwarmen. Een goed geïsoleerd huis is in de winter nog 16 graden Celsius. Om de temperatuur naar 20 graden te brengen, heeft een ir verwarming weinig energie nodig. Daardoor bespaar je wederom op de elektriciteitskosten.

Voor een all-electric huis is een infrarood verwarming zeer geschikt. Voor het warme water kan je gebruik maken van een elektrische cv ketel.

Wat is infrarood straling?

Eigenlijk is infrarood straling niets bijzonders. De zonnestralen die op de aarde schijnen bestaat uit 40 procent uit infrarood. Ook objecten, dieren en mensen stralen infrarood uit. Echter is infrarood straling onzichtbaar voor het menselijk oog, maar wel waarneembaar op de huid doordat het warmte afgeeft.

Infrarood is een optische straling, die onderverdeeld is ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. UV en IR stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.

Er zijn drie typen infraroodstraling, namelijk infrarood A, B en C.

1) Ir-A is een korte golf infrarood.

Deze korte golf wordt vaak gebruikt in wellness centra en voor medisch gebruik. Deze vorm van straling kan gevaarlijk zijn voor de mens bij langdurige blootstelling. De stralen penetreren tot 5 mm in de huid.

2) Ir-B is de middengolf infrarood.

Deze worden vaak gebruikt als terrasverwarmer of om op langere afstand objecten te verwarmen. De stralen dringen dieper in de huid, tot 2 millimeter.

3) Ir-C is de lange golf infrarood.

Deze is niet schadelijk voor de gezondheid en is een vorm van infrarood straling die ook in de natuur voorkomt. Moderne en kwalitatief hoge infrarood panelen werken met lange golf ir-C. De stralen raken de huid aan, maar dringen niet diep naar binnen.

De verschillende infrarood panelen

Het oppervlak paneel welke aan de voorkant van de infrarood verwarming zit, is in veel verschillende ontwerpen verkrijgbaar, zoals:

• Natuursteen paneel. Houdt de warmte langer vast en bereikt daarnaast een hogere maximale temperatuur. Dit kan oplopen tot 190 graden Celsius. Vanwege de hoge temperatuur mogen deze panelen alleen aan het plafond gemonteerd worden.

• Vloer paneel. Deze matten leg je onder je vloer neer, als een vloerverwarming. Ook kun je ze achter de muurafdekking plaatsen.

• Glas paneel. Is gemaakt van verhard veiligheidsglas en verkrijgbaar in 41 verschillende kleuren. In mat en ook glanzend glas.

• Foto paneel (beeldpaneel). Met een mooie afdruk van bijvoorbeeld een familieportret of een kunstwerk van Picasso.

• Krijtbord paneel. Is gemaakt van mat glas. Het is net als een echt schoolbord, je beschrijft het met krijt en veegt het met een vochtige doek weer schoon.

• Spiegel paneel. Prachtig voor in de badkamer of kledingkamer.

• Handdoekdroger paneel. Altijd warme en droge handdoeken.

• Bureau paneel. Deze monteer je onder het bureau, waardoor je altijd warme benen en voeten hebt.

Een infraroodpaneel is zeer dun en daardoor ruimtebesparend. Er is altijd wel een vrije muur waar je het op kunt hangen. Zo niet, dan kan je het ir paneel ook aan het plafond monteren.

Voordeel van plafondmontage is dat gelijk de vloer ook wordt verwarmd. Je hebt geen vloerverwarming meer nodig om warme voeten te hebben.

Voordelen van elektrische verwarmen met infrarood panelen

Elektrische infrarood verwarmingen hebben heel veel voordelen, zowel op kosten als voor het milieu. Onze huizen moeten van het gas af. Verwarmen door middel van infrarood komt steeds vaker naar voren als een serieus alternatief.

De voordelen van een infrarood verwarming zijn:

• Optimale energie besparing zeker in combinatie met zonnepanelen.

• Onafhankelijk van fossiele brandstoffen wat ten goede komt aan het milieu.

• CO2-neutraal met eco- en zonne-energie.

• Gezonde onschadelijke warmtestralen die vergelijkbaar zijn met de zon.

• Een brede keuze aan prachtige ontwerpen welke ook perfect bij je interieur passen.

• Geen onderhoudskosten.

• Lage verbruikskosten per jaar.

• Eenvoudige en tevens snelle installatie.

• Droge en schimmel vrije muren.

• De stralingswarmte wervelt geen stofdeeltjes op en is daardoor vriendelijke voor mensen met een allergie of ademhalingsproblemen.

• Infrarood verwarming is goedkoop in het verbruik.

• Via de slimme en/of geïntegreerde thermostaat te bedienen met de Smart home app.

• Op afstand de temperatuur regelen en ook instellen.

Lees meer blogs

Vacatures