Verwarmen met infrarood panelen

Woning verwarmen met infrarood panelen

Je hele huis verwarmen met infrarood panelen, dat is waar we met z’n allen naar toe gaan. Volgens het Klimaatakkoord moeten we 2050 allemaal van het aardgas af zijn. Alle woningen moeten dan op een duurzame manier worden verwarmd. 

Tevens moet de warm water voorziening via een groene manier verlopen. Kortom geen aardgas meer gebruiken of andere fossiele brandstoffen. Welke opties zijn er om je woning all electric te verwarmen? 

De duurzame manier van elektrisch verwarmen is door gebruik te maken van groene stroom. Stroom die gewonnen is door grote windmolenparken op zee, zonnepanelen, geothermie of restwarme van de industrie.

Stap voor stap kunnen we overgaan naar all electric voor je woning. De eerste logische stappen zijn elektrische koken en elektrisch verwarmen. De meeste huishoudens koken al niet meer op gas. Verwarmen is ook een makkelijke stap om te nemen, namelijk door je woning te verwarmen met infrarood panelen of warmtepomp

Echter het aanleggen van een warmtepomp is bouwkundig gezien niet altijd even eenvoudig en toepasbaar, zoals bij appartementen. 

Infrarood panelen daarentegen is wel gemakkelijk en realiseerbaar. Je hoeft geen dure leidingen aan te leggen en geen pomp te installeren. 

Infrarood verwarming sluit je aan op de elektriciteit. Je hangt het ir paneel aan de wand of plafond op, steekt de stekker in het stopcontact en je hebt een warm huis. De installatie is echt werkelijk zo eenvoudig. 

Halletje met infrarood verwarming

Een woning verwarmen zonder aardgas

Er zijn diverse opties om je woning te verwarmen zonder gebruik te maken van een hr ketel die werkt door middel van aardgas. 

Biomassa ketel op resthout of pellet cv ketel
De ketel brandt op kleine, geperste houdkorrels, waarbij het zeker uitmaakt waar het hout vandaan komt of je duurzaam stookt of niet. Daarnaast stoot je met deze manier van verwarmen veel fijnstof uit. 

Volledige elektrische warmtepomp
Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de warmte in de bodem of lucht. Ze zijn energiezuinig en je bespaart ook op de CO2 uitstoot. 

Hybride warmtepomp
Voor een volledige all electric warmtepomp moet je huis zeer goed geïsoleerd zijn, anders krijg je het niet voldoende warm in de winter. 

Via het warmtenet en stadsverwarming
Afhankelijk van of jouw wijk is aangesloten op de stadsverwarming, kan je gebruikmaken van het warmtenet. Wanneer er een aansluiting is, ligt in de wijk een netwerk van geïsoleerde buizen met warm water. De warmte gaat van het net naar jouw radiator of vloerverwarming en ook naar de boiler voor het warme water. 

Infrarood panelen
Infrarood panelen werken op elektriciteit. Het zet de energie om in infrarode warmtestralen. Deze manier van verwarmen werkt anders, waarbij de lucht in de kamer niet wordt verwarmd, maar de objecten en mensen in de ruimte.

Wanneer je overstapt naar een verwarmingssysteem via warmtenetten of warmtepompen, moet je rekening houden dat je de huidige radiatoren deels moet aanpassen. Deze twee systemen werken namelijk het beste met een vloerverwarming of speciale grote lage temperatuur radiatoren. 

Investeer in zonnepanelen op je dak, zodat je goedkope energie opwekt. Per jaar spaar je veel euro’s uit op de kosten van elektriciteit. 

Krijtbord keuken woonkamer

Stralingswarmte versus lucht verwarming

Alle genoemde alternatieven werken door middel van luchtverwarming, behalve de infrarood verwarming. De infrarood panelen werken op basis van lange warmtegolven. Je kunt het vergelijken met de zonnestralen, echter alleen zonder de schadelijke uv-stralen. 

Bij luchtverwarming wordt de lucht verwarmd door de radiatoren, waardoor de lucht in de kamer circuleert. Hiermee zweven ook bacteriën en stofdeeltjes in de lucht. 

Tevens wordt de lucht droog, wat onaangenaam is, waardoor je last krijgt van bijvoorbeeld droge ogen, huid en lippen. 

De infrarood panelen daarentegen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren dat doen. Deze verwarmen direct de objecten en mensen in de kamer. De objecten houden de warmte vast. 

Daarnaast weerkaatsen de infrarood stralen op bijna alles wat zich in de kamer bevindt. Hierdoor voel je van alle kanten de warmte. 

Deze manier van verwarmen is zeer efficiënt. Daarnaast circuleert de lucht niet, waardoor je geen last hebt van stofcirculatie. Tevens droogt de lucht niet uit, je behoudt een goede luchtvochtigheid met ir panelen in je woning. 

De opwarming van de wanden, vloer en meubels zorgen daarnaast ook nog een voor een extra stijging van gevoels temperatuur van 2 tot 3 graden. Hierdoor heb je minder energie nodig om een gelijke warme kamer te krijgen, wat je scheelt in de kosten. 

Voor een woning die goed geïsoleerd is, heb je nog minder energie nodig om de gewenste kamer temperatuur te bereiken. 

Welltherm ral kleuren infrarood paneel

Verwarmen met infrarood panelen kent vele voordelen

Verwarmen door middel van warmtepanelen kent vele voordelen. De eerste hebben we reeds genoemd; geen luchtcirculatie. Doordat je geen last hebt van rond dwarrelende stofdeeltjes en bacteriën is de lucht schoon. Vooral personen met allergieën en astmapatiënten hebben hier veel baat bij. 

De lucht droogt niet uit, waardoor het binnenklimaat gezond is. De luchtvochtigheid in een woning behoort tussen de 40en 60% te liggen. Met infrarood panelen in huis behoud je een goede luchtvochtigheid, waardoor je geen droge lucht krijgt. 

Doordat de muren ook opgewarmd worden, verdwijnt het vocht uit je wanden. Dit verbetert de werking van isolatie, daarnaast heb je geen last van schimmelvorming. Doordat de muren warmen zijn dan de lucht kan je schimmel voorkomen met infrarood panelen.

De warme infrarood stralen raken je huid, maar dringen niet naar binnen. Dit heeft een ontspannende en therapeutische werking op ons lichaam. 

Tevens verlichten de warme ir c-stralen de pijn van gewrichten en spieren. Ook reuma patiënten doen hier hun voordeel mee, daarnaast hebben de infrarood stralen een relaxte werking op ons en is het goed voor de gezondheid.

Wie wil nu niet relaxt op de bank zitten en het heerlijk warm hebben? De werking van infrarood panelen zorgt voor een gezond binnenklimaat en heerlijke warmte. 

handdoekdroger beugels voorbeeld alle schimmel voorkomen

Voordelen op de kosten met ir panelen

Er zijn ook vele voordelen te halen op de kosten met ir panelen in je woning. Om te beginnen is de installatie heel eenvoudig. Je hebt geen installateur nodig, je kan het namelijk zelf. We adviseren wel altijd dit met twee man te doen. 

Wanneer je de infrarood panelen kiest als hoofdverwarming raden wij je aan een warmteplan op te stellen. Onze adviseur kan dit voor je doen. 

Hij rekent voor je uit hoeveel panelen je nodig hebt. Wat de beste positie is voor de ir panelen en welk vermogen je nodig hebt per paneel. Eventueel kan onze installateur elektriciteitsdraden voor je neerleggen. Dit is het enige waar je een vakman voor nodig hebt bij de montage. De infrarood panelen monteer je aan de muur of het plafond. 

Ander voordeel is dat je géén onderhoudskosten hebt aan een infrarood verwarming. Een ir paneel heeft geen draaiende onderdelen, zoals een cv ketel, die stuk kunnen gaan. Het enige wat je hoeft te doen is het paneel zo af en toe schoon maken met een vochtige doek. 

Als laatste bespaar je veel euro per jaar op het verbruik van elektriciteit, omdat ir panelen zeer zuinig in gebruik zijn. Ir panelen hebben een groot warmtebereik, waardoor het grootste deel van de kamer is verwarmd.

krijtbord in de keuken infraroodpaneel

Diverse ontwerpen van infrarood panelen

Infrarood panelen zijn in vele vormen, soorten en maten verkrijgbaar. Ook heb je ruimte keuze in materiaal, zoals glas, natuursteen of metaal. 

Wat dacht je van onze infrarood spiegel verwarming voor in de badkamer? Of een krijtbord keukenverwarming? Hier kan je met echt krijt op tekenen. Of een beeldpaneel met foto en kunst waarop een mooi schilderij erop af gedrukt? 

De mogelijkheden met ir panelen zijn oneindig. Kom lang in één van onze showroom en aanschouw de warmtepanelen met eigen ogen. Voel de warmte om je heen en je bent overtuigd van deze duurzame manier van verwarmen. 

Vraag gratis advies aan bij een infrarood paneel kopen. Je kan ook een vrijblijvende offerte aanvragen. Of koop direct bij onze online shop.

Lees meer blogs

Vacatures