Schimmel voorkomen met infrarood verwarming

Schimmel voorkomen met infrarood verwarming en hoe doe ik dit?

Schimmel voorkomen met infrarood verwarming

Wanneer er schimmel in de woning ontstaat is dat een probleem. Niet alleen vanwege het lelijke zicht. Maar vooral ook voor de nadelige gevolgen voor de gezondheid. Niemand wil een vieze zwarte plek zien op zijn muren. Het is vies, het ruikt smerig en als een schimmelplek niet wordt behandeld, kan deze schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Schimmels verspreiden zich door middel van sporenelementen. Ze vinden hun weg via open ramen of deuren. Deze sporen zoeken een vochtige plek om zich te ontwikkelen tot schimmel.

Eigenlijk overal waar vocht in het huis is kunnen schimmels voorkomen. De plekken in de woning waar schimmels vaak gezien worden zijn de badkamer, keuken en slaapkamer.

Het is dus noodzaak om uw woning goed te ventileren en te verwarmen. Hierbij komt de infrarood verwarming zeer goed van pas.

Hoe kan infrarood verwarming helpen tegen schimmelgroei?

Een infrarood verwarming zorgt voor een goed binnenklimaat met de juiste luchtvochtigheid, tussen de 40 en 60%. Ir paneel houdt de muren warm, waardoor er geen vocht in de muren vast blijft zitten. De wand temperatuur is hoger dan de lucht temperatuur, hierdoor voorkom je schimmelgroei en beslagen ramen.

De infrarode straling verwarmt de muren waardoor het vocht wegtrekt. Dit heeft een positief effect op de gezondheid. Doordat de muren droog zijn, werkt de isolatie van de muren ook weer beter. In een goed geïsoleerd huis hoef je dan minder te verwarmen.

Schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid. Schimmelsporen versterken allergische reacties en zijn slecht voor je luchtwegen. Je krijgt daardoor last van benauwdheid en hoesten. Het versterkt reumatische en astmatische klachten.

Schimmelsporen en huisstofmijt gedijen goed op een vochtige ondergrond. In een droge omgeving kunnen schimmels zich moeizaam of zelfs helemaal niet ontwikkelen. Bij een luchtvochtigheid van boven de 60% kunnen de schimmels zich goed nestelen en daardoor verder ontwikkelen.

Verschil tussen infrarood en centrale verwarming

Een centrale verwarming gebruikt fossiele brandstoffen om de omgevingslucht te verwarmen. De verwarmde lucht warmt vervolgens de mensen in de kamer op. Een c.v. ketel geeft warmte af aan de lucht. De warme lucht leidt door de ruimte, waardoor je het warm krijgt.

Traditionele verwarmingen hebben een hoog energieverlies. Maar leiden ook tot, rondzwevend stof, schimmel en een onaangenaam omgevingsklimaat.

De ir panelen geven onzichtbare langgolvige infrarode warmtestraling af die de huid raakt. Dit geeft een heerlijk warmtegevoel. De thermostaat kan door dot effect twee tot drie graden lager worden ingesteld.

Een infrarood paneel verwarmt niet de lucht maar de objecten in de kamer. Je bevestigt het infraroodpaneel aan de muur of het plafond.

badkamer verwarming infrarood badkamer infraroodpaneel badkamer spiegel met verwarming infrarood spiegel 3

Hoe houdt je schimmels buitenshuis?

Je kunt zelf heel wat doen om vocht en schimmel buiten de deur te houden.

• Ventileren: laat ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Het vocht kan er dan makkelijk uit. Lucht iedere dag je woning door de ramen 15 minuten open te zetten. Heb je een mechanische ventilatie in huis, gebruik deze ook.

• Verwarmen: verwarm alle ruimtes in je huis gelijkmatig. Als het te koud in huis is, kan het vocht niet goed verdwijnen.

• Badkamer: sluit de badkamerdeur als je doucht en zet, als het kan, een raam open. Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Maak de douche na gebruik droog.

• Inrichting: plaats meubels en gordijnen niet voor de verwarming. Zo kan de lucht niet doorstromen.

• Wassen: Droog de was het liefst buiten of gebruik een droger.

• Slaapkamer: slaap ’s nachts met de slaapkamerdeur open en zet het raam op een kier. Lucht de slaapkamer iedere dag minimaal 15 minuten. Verwarm de slaapkamer geregeld, zodat vocht kan ontsnappen.

• Keuken: kook met de deksel op de pannen en zet ook de afzuiger op de hoogste stand. Zet een raam open als je kookt.

Verwarmen en ventileren zonder energie verspilling

Door je huis te verwarmen met infrarood verwarming houd je schimmels op afstand. Infraroodrood straling verwarmt de objecten in de kamer en niet de lucht. Bij een c.v. radiator wordt de lucht opgewarmd en deze circuleert in de kamer.

Als de objecten in de kamer zijn opgewarmd door de ir stralen, houden ze de warmte lang vast. Vanwege de opgeslagen warmte in de vloer, muren kan de ruimte worden geventileerd. Terwijl je niet veel warmteverlies hebt. Als je bij een lucht verwarming de deur openzet, verdwijnt de warme lucht direct naar buiten en is het weer koud. Je kunt dan gelijk weer gaan stoken.

Bij een infrarood verwarming zakt de temperatuur bij het ventileren slechts een paar graden. Hierdoor ben je veel economischer bezig en tevens duurzamer uit.

Gezond met infrarood verwarming

Dat verwarmen met infrarood verwarming gezond is, dat weten we. Waarom het zo gezond is, hebben we hieronder voor je opgeschreven:

• Met een infrarood verwarming is er minder luchtcirculatie. Je krijgt direct de warmte, zonder lucht verplaatsing.

• Stilstaande lucht leidt tot circulatie met minder stofdeeltjes. Het geeft astmatische patiënten en mensen met allergieën een comfortabel gevoel. Astmapatiënten ervaren aanzienlijk minder problemen met een ir verwarming.

• Je hebt een goede luchtvochtigheid en gezond leefklimaat in huis. De infraroodstralen zorgen dat het vocht uit de muren verdwijnt. Een huis wordt al snel te droog als normale radiatoren aan staan.

• De warme ir stralen verlichten pijn bij personen met gewrichtsproblemen en gespannen spieren.

• Geen schimmelvorming op de muren. De wandtemperatuur bi gebruik van een infrarood verwarming wordt hoger dan de luchttemperatuur. Schimmels hebben dan geen schijn van kans om zich te nestelen in jouw huis!

Lees meer blogs

Vacatures