Infrarood verwarming zuinig

Infrarood verwarming zuinig in verbruik

Infrarood verwarming is zuinig in verbruik, dat durven wij wel te stellen. Dit hangt wel af van een paar factoren, zoals je eigen warmte gebruik en de uitvoering van de elektrische verwarming.

Beide hebben invloed op de verbruikskosten. Wanneer jij constant de verwarming aan laat staan, of dat nu met infrarood panelen is of een cv ketel, dan ben je niet zuinig in je verbruik. 

Daarnaast is er een groot kwaliteitsverschil tussen de infrarood verwarmingen. Hoge kwaliteit ir panelen zijn zuinig in verbruik en geven een optimale warmteverdeling. Ze verliezen geen warmte aan de achterkant om maar een voorbeeld te noemen. 

De algemene term ‘elektrische verwarmen’ bevat veel verschillende soorten verwarmingen, welke je niet met elkaar kan en mag vergelijken.

De meest klassieke verwarming op elektriciteit is natuurlijk de nachtverwarming. Zelfs de eenvoudige lucht verhitter van de doe-het-zelf zaak, is ook een elektrische verwarming. Het werkt namelijk op elektriciteit. 

Deze twee modellen zijn niet te vergelijken met de moderne en zuinig elektrische verwarming, zoals de infrarood panelen. Je huis elektrisch verwarmen door middel van infrarood verwarming is een zuinige vorm. Dit brengt het beeld van elektrische verwarmen naar een heel ander niveau.

LI060060-welltherm-led-verlichting sfeer close up infrarood verwarming zuinig

Kenmerken infraroodpaneel

Infrarood paneel gebruikt de lange golf infrarood straal, de c-straal genoemd. Deze is niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel, de warme c-stralen hebben een juist een positief effect op ons lichaam. 

We worden er relaxt van, daarnaast verlicht het pijnen zoals gewrichtspijn of stijve spieren. Reuma patiënten hebben er ook veel baat bij. 

Kenmerken van een infrarood paneel zijn:

 • Geen luchtcirculatie. Waardoor je geen last hebt van rond zwevende stofdeeltje niet in de ruimte en de lucht schoon is en blijft. 
 • Gelijkmatige verwarming in de kamer.
 • Geen condensatie van vocht op de muren of ramen.
 • De muren zijn warmer dan de omgevingslucht, daardoor heb je geen schimmelvorming in de muren. Gezond binnenklimaat
 • Juiste luchtvochtigheid, geen droge lucht. 
 • Comfort bij lage temperaturen.
 • Weinig warmte verlies wanneer ramen en deuren worden geopend voor ventilatie.
  .

Zuinig maar elektrisch verwarmen

Infrarood verwarming vormt tezamen met zonnepanelen een milieu vriendelijk alternatief voor de centrale verwarming, want je stoot geen CO2 meer uit. Een zelfvoorzienend zonne-energie systeem is altijd voordeliger en duurzamer. 

Heb je geen zonnepanelen op je dak, wat op zich nog niet zo vreemd is, want het is een investering voor de toekomst. Daarbij zeggende dat veel nieuwbouw woningen al standaard met zonnepanelen worden opgeleverd. 

Echter wanneer je dit niet tot je beschikking hebt, geen probleem. Gebruik dan altijd groene stroom die opgewekt is door zonnepaneel parken, windmolens of energie is uit de restwarmte van de industrie. Zo ben je ook CO2 neutraal en milieubewust.

Je bent hierdoor volledig onafhankelijk van de fossiele brandstoffen, zoals aardgas. We moeten met zijn allen van het gas af. Infrarood verwarming beschermt het milieu en ook jouw portemonnee.

Kies daarom voor de zuinige elektrische verwarming; de infrarood panelen. Combineer dit met een hoog rendement warmte pompboiler of elektrische boiler voor de warm water voorziening. Kook daarnaast op inductie en je bent helemaal all electric. 

Foto-infrarood-panelen infrarood verwarming zuinig

Wat zijn de verbruikskosten van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt zeer efficiënt en zet elektriciteit bijna volledig om in warmte. Om het elektriciteitsverbruik te bepalen, vermenigvuldig je de jaarlijkse warmtebehoefte met de huidige elektriciteitsprijs. Hieronder volgt een voorbeeld berekening. 

We willen het verbruik van een energiezuinig appartement berekenen. De woning is 60 m2 groot. We gebruiken meerdere infraroodpanelen, 5 stuks met ieder een vermogen van 600 watt.

De jaarlijkse warmtebehoefte van een duurzaam huis is maximaal 70 kilowattuur (kWh) per m2. In ons voorbeeld is er een jaarlijkse behoefte van 4.200 kWh. Op basis van een elektriciteitsprijs van 29,16 eurocent per kWh bedragen de jaarlijkse verwarmingskosten 1.225 euro. 

 • Woonoppervlak 60 m²
 • Specifieke verwarmingsbehoefte 70 kWh/m²
 • Jaarlijkse verwarmingsbehoefte 200 kWh
 • Gemiddelde elektriciteitsprijs 0,2916 €/kWh
 • Jaarlijkse verwarmingskosten 1.225 euro
  .

Elektriciteit is duurder dan fossiele brandstoffen, zoals gas of olie. Echter het is niet duurzaam. Daarnaast kan je met infrarood panelen besparen op de elektriciteit, mits je daar goed mee omgaat en mits je de juiste vermogende panelen hebt. 

Wanneer je infraroodpanelen aanschaft die te weinig watt heeft voor de ruimte die het moet verwarmen, blijf je stoken. Dan bespaar je niet. Vandaar dat de warmte berekening belangrijk is om te maken. 

Je kan de kosten voor het verbruik verlagen door de thermostaat verwarming nauwkeurig in te stellen. Met een verlaging van 1 graad Celsius levert dit al een besparing van ongeveer 6 procent per jaar op. Voor nieuwbouw met een hoge isolatiewaarde is het elektriciteit verbruik lager dan bij minder goed geïsoleerde woningen. 

Laat dus niet zomaar alle infrarood panelen warmte aan staan. Dit kost geld. Met een ingebouwde thermostaat of een slimme thermostaat kan je de temperatuur heel makkelijk regelen via de app op je smartphone. Of je nu thuis bent of onderweg je hebt het verbruik zelf in de hand. 

Investeren in een infrarood verwarming is zeker zuinig te noemen. Wanneer je alleen al kijkt naar de lagere investeringskosten. In vergelijking met de dure gas- of olie verwarmingssystemen wordt al snel een eenmalige besparingen van 8.000 tot 10.000 euro gerealiseerd. 

Infrarood paneel installeren is eenvoudig. Je hebt geen ingewikkelde buizen, schoorstenen of onderhoud nodig. Daarnaast is de levensduur van een infrarood paneel ongeveer 20 à 30 jaar, en misschien nog wel langer. Tijdens deze gehele periode bespaart je veel euro per jaar op de diverse kostenposten. 

2 infrarood panelen foto woonkamer

Voordelen van zuinig infrarood verwarming

Zuinig infrarood verwarming kent zeer veel voordelen. Naast dat het een heerlijke warmte geeft, zuinig in verbruik zijn, breng je ook een gezonde warmte in huis. Door IR verwarming in je hele huis te gebruiken behoud je een goede luchtvochtigheid. Dit is bevorderlijk voor de gezondheid.

Je hebt bijvoorbeeld geen last meer van droge ogen, uitgedroogde huid en schrale lippen. Doordat een infrarood warmte paneel niet de lucht verwarmt maar de objecten en mensen in de kamer, heb je geen warme lucht circulatie in hele ruimte. Dit heeft als voordeel dat er geen stofdeeltjes en bacteriën in je huis rondzweven. Vooral astmapatiënten en mensen die last hebben van hun bronchiën hebben hier baat bij. 

Tevens hebben de warme infrarood stralen een ontspannende en therapeutische werking op ons lichaam. 

De voordelen van zuinig infrarood verwarming op een rij:

 • Goedkoop in de aanschaf.
 • Energie besparend in gebruik per kWh.
 • Neemt weinig ruimte in beslag. De panelen zijn slechts 2,5 tot 3 centimeter dik Daardoor is esthetische integratie eenvoudig mogelijk.
 • Geen hoge onderhoudskosten. 
 • Milieuvriendelijk dankzij groene stroom of zonnepanelen.
 • Objecten en muren blijven droog en geven de warmte af.
 • Infraroodwarmte heeft een gezond effect op mensen en ook dieren. Zelfs je planten groeien er harder door.
 • Installatie is eenvoudig en tevens snel.
 • Breed scala aan fantastische ontwerpen.
 • Snelle opwarmtijd, in slechts 8 tot 15 minuten is het ir paneel warm. 
 • Slimme thermostaat welke je bedient met de smart home app. 
  .

Zuinig infrarood verwarming is de toekomst. Ze zijn efficiënt, geven een effectieve warmte en zijn duurzaam. 

Wil je meer weten over infraroodpanelen en onze toebehoren? Lees dan ons magazine infrarood verwarming. Of kijk bij vraag en antwoord. Uiteraard kan je ook een keer langs komen in één van onze showrooms waar onze experts je advies geven over onze warmtepanelen.

Onze adviseurs staan je graat te woord om je meer te vertellen over de kenmerken en voordelen van elektrisch verwarmen met infrarood panelen. Ze leggen je uit waarom infrarood panelen beter zijn dan gewone verwarming. Of koop direct in onze online shop

Lees meer blogs

Vacatures