heatxl doorzichtig

Infrarood verwarming warmte

Geeft infrarood verwarming veel warmte af en is dit comfortabel?

Infrarood verwarming warmte

Er zijn verschillende manier van verwarmen. Verwarmen kan door middel van de fossiele brandstoffen als stookolie en gas. Via een hybride systeem met biomassa of warmtekracht. Daarnaast kan het ook elektrisch met een warmtepomp, zonneboiler of infrarood.

Van alle bovenstaande mogelijkheden om je huis te verwarmen is er maar één die niet via convectie verwarmt. Dat is de verwarmen door middel van infrarode stralingswarmte en weinig verbruik van elektrische energie per m2.

Infrarood verwarming heeft vele voordelen ten opzichte van convectie verwarming. Zo is de lucht veel schoner, het binnenklimaat is gezond, je hebt minder energie nodig om dezelfde doel temperatuur te bereiken in huis en nog veel meer.

Naast de verschillende vormen van verwarmen moet je kijken naar wat de warmte belasting is. Dat wil zeggen hoeveel warmte heb je nodig om het aangenaam warm te hebben.

Bij de berekening van warmte belasting wordt geen rekening gehouden op welke manier warmte aan de kamer wordt afgegeven. Terwijl de eigenschappen van verschillende warmteafgifte systemen een grote invloed hebben op het energieverbruik. Maar ook op het warmte comfort zo ook bij infrarood verwarming warmte.

Uiteindelijk wil je het warm hebben en niet te veel betalen voor de warmte. Daarnaast moeten goed zorgen voor het milieu en ook voor onze eigen portemonnee. Dan kies je voor infrarood verwarming door middel van groene stroom. Of nog beter door stroom wat is verwekt door de zonnepanelen op je dak.

Duurzaam, efficiënt en zuinig, dat is waar infrarood warmte voor staat.

Eigenschappen convectie warmte

Verwarmen middels convectie is een indirect vorm van verwarmen. Het verwarmingselement zuigt koude lucht van onderen aan. Hij warmte de lucht op en verspreidt de warme lucht in de kamer. De warme lucht stijgt op, koelt af en zakt vervolgens naar beneden.

Als je lang genoeg de kachel aan hebt staan, voel je de warme lucht en krijg je het warm. Zodra je de convectie kachel uit zet, is het ook echt uit. Het blijft niet nog even na warmen.

Het nadeel van deze manier van verwarmen is dat de lucht circuleert in de kamer. Daarbij krijg je rondzwevende stofdeeltjes. Voor mensen met astma of allergieën is dit geen fijn binnenklimaat. Daardoor moet je ook vaker je spullen afstoffen.

De dwarrelende stofdeeltjes komen ook in aanraking met het hete oppervlak van de convector. Hierbij kunnen ureumdampen ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bij verwarmen van de lucht gaat de luchtvochtigheid in de kamer achteruit. De lucht is droog, waardoor je droge ogen krijgt. Vooral vervelend voor mensen die lenzen dragen of gevoelige ogen hebben. Infrarood verwarming warmte voelt heel anders.

Zodra je wilt ventileren ontsnapt de warme lucht naar buiten en koelt het snel af in de kamer.

Verwarmen met convectie betekent dus een hoog energieverlies. Droog binnenklimaat en rondzwevende stofdeeltjes. Daarnaast is er een hoge kans op schimmelvorming in de muren. Dat komt doordat de omgeving warmer is dan de muren. Dit alles bij elkaar levert een onaangenaam omgevingsklimaat op.

Tijd dus om te kijken naar een andere manier van verwarmen. Want wij gebruiken liever stralingswarmte of liever gezegd infrarood verwarming warmte.

slaapkamer met stone art verwarmingspaneel

Eigenschappen van stralingswarmte

Stralingswarmte daarentegen is een directe vorm van verwarmen. Het bestaat uit warmtegolven die de omgeving verwarmen. Infrarood verwarming warmte werkt middels stralingswarmte.

In plaats van de lucht te verwarmen, worden de objecten in de kamer verwarmd. Denk hierbij aan de plafonds, muren, vloer, meubels, maar ook de mensen.

Infraroodstraling werkt op hetzelfde principe als de zon. Maar dan zonder de schadelijke uv-straling. Wanneer de warme zonnestralen onze huid raken, warmen we op. Zonnestralen bevatten infrarood straling met een korte en een lange golf lengte.

Infrarood verwarming maakt alleen gebruik van de lange golflengte infrarood stralen. Dit heeft als voordeel dat de stralen niet door het raam naar buiten ontsnappen. Zo ontstaat veel minder warmteverlies. Alle warmte blijft in de kamer waar je het infraroodpaneel aan hebt staan en de infrarood verwarming warmte blijft comfortabel aanvoelen.

Hoe werkt infrarood stralingswarmte?

De infrarood stralen warmen de vaste objecten in de ruimte op. Naarmate de objecten warmer worden, weerkaatsen ze de warmte weer terug de kamer in. De infrarood verwarming warmte stralen. hebben in je woning een bereik van ongeveer drie meter. Als je in dit bereikt zit of staat voel je van alle kanten de heerlijke infrarood warmte.

De opwarming van muren en objecten zorgt voor een comfortabele stijging van de kamer temperatuur. Je hoeft de thermostaat niet zo hoog te zetten bij een infrarood verwarming. Dat is omdat de gevoelstemperatuur anders is dan bij een conventionele verwarming.

Dit is een zeer groot voordeel ten opzichte van convectie warmte. Hierdoor verwarm je veel efficiënter. Met één graden Celsius verlaging levert dit al een besparing op van 6 procent per jaar.

Doordat de objecten de warmte vasthouden, heb je niet een groot warmteverlies als je de kamer wilt luchten. Je kunt gerust een raam openzetten. De temperatuur zal uiteraard wel iets dalen, maar het blijft nog steeds aangenaam warm.

Door deze directe manier van infrarood verwarming warmte. Bereik je sneller een behaaglijk warmte gevoel. Infrarood verwarming sluit je aan op elektriciteit waarna de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling.

Neem altijd groene stroom af in verband met het milieu. Plaats zonnepanelen op je dak en voorzie jezelf van energie voor je infrarood verwarming. Zo bespaart je extra op de maandelijkse kosten van elektriciteit.

Voordelen van infrarood verwarming warmte

Een infrarood verwarming is makkelijk te installeren. Je hoeft bijvoorbeeld geen leidingen aan te leggen. Het enige wat je nodig hebt voor de montage is een aansluiting op de elektriciteit.
Daarnaast heeft een ir verwarming geen onderhoud nodig. Naast de jaarlijkse besparing op onderhoud, zijn de verbruikskosten ook lager.

Er zijn nog veel meer voordelen met verwarmen door middel van infrarood, zoals:

• Gelijkmatige verdeling van de warmte in de kamer.

• Directe warmte, snel nadat je de verwarming aan zet.

• Infrarood panelen werken zeer efficiënt door te verwarmen daar waar het nodig is.

• Geen luchtcirculatie, geen rondzwevende stofdeeltjes. De omgevingslucht is schoon.

• Infrarood straling is goed voor de gezondheid.

• De muren zijn warmer dan de omgevingslucht.

• Geen condensatie van vocht op de muren en ramen.

• Comfort bij een lage lucht temperatuur.

• Weinig warmte-energie ontsnapt bij het ventileren van de kamer.

Hybride infrarood verwarming

Hybride infrarood verwarming combineert de voordelen van conventionele verwarming met die van infrarood. De behuizing van de hybride infrarood verwarming heeft speciale openingen aan de boven- en onderkant. De infrarood verwarming warmte van deze panelen is weer anders als bij gewone warmtepanelen.

De luchtgaten zorgen er namelijk voor dat kamerlucht door de behuizing stroomt en waarna deze opwarmt.

Dit proces is gelijk aan een conventionele verwarming. Tegelijkertijd zendt het oppervlakte paneel aan de voorkant van de verwarming infraroodstralen uit. Deze stralen verwarmen de vaste objecten en de personen die zich in de kamer bevinden.

Hybride infrarood verwarming warmte combineert dus directe ir warmtestralen. Met een snelle verwarming van lucht middels convectie. Dankzij deze innovatieve aanpak wordt de efficiëntie en het comfort in de kamer nog meer verhoogd.

Door middel van de geïntegreerde thermostaat stelt je heel nauwkeurig de gewenste temperatuur in. Een hybride ir verwarming heeft een smalle behuizingsdiepte. Daardoor is het ruimtebesparend is. De verwarming kun je daardoor makkelijk op iedere vrije muur in de kamer monteren.

Infrarood panelen kopen

Er zijn verschillende soorten infrarood panelen. Daardoor is er verschillende infrarood verwarming warmte. De panelen zijn er in verschillende maten en vermogens. Infrarood panelen mogen opvallen in je huis. Ze zijn namelijk zeer dun en stijlvol. Je hebt ook ir verwarmingen waar je een afbeelding op kunt laten drukken. Bijvoorbeeld een leuke familiefoto of een print van een schilderij.

De aankoop van een nieuw verwarmingssysteem is een grote investering. Je moet daarom zorgvuldig kiezen. Voor bestaande woningen kun je per kamer de verwarming vervangen door infrarood panelen. Bij nieuwbouw is het simpel, dan kies je gelijk voor een infrarood verwarming.
De voorziening voor het warme water regel je door middel van een HR ketel of een warmtepompboiler. Deze combinatie is zeer zuinig en milieubewust.

Elektrisch verwarmen met een infrarood verwarming is efficiënt, modern en duurzaam. Niemand zal komende jaren nog een dure en overbodige gasverwarming installeren. In combinatie met groene stroom en/of zonnepanelen stoot je geen CO2 meer uit.

Wil je meer weten over infrarood verwarming warmte? Of heb je advies nodig? Vraag onze klantenservice om een goed advies. Wij maken een op maat gemaakt warmteplan voor jouw woning.

Lees meer blogs

Vacatures