Infrarood verwarming is voordeliger dan warmtepomp
Infrarood verwarming is voordeliger dan warmtepomp voor het verwarmen van een eengezinswoning. Zo blijkt uit een Duits onderzoek. De wetenschappers hebben 30 maanden lang de infrarood verwarming getest en vergeleken met een warmtepomp systeem.
Door CO2 terug te dringen wordt steeds vaker gekeken naar een alternatief voor verwarmen zonder aardgas. De twee beste opties die dan naar voren komen zijn de infrarood verwarming en de warmtepomp.
In het Duitse onderzoek is onder andere gekeken naar de aanschafkosten, de bijkomende kosten zoals onderhoud en het warmtecomfort. Infrarood verwarming heeft een snelle reactietijd, het warmtecomfort is zeer hoog en de aanschaf is vele malen goedkoper dan een warmtepomp.
Duits onderzoek infrarood verwarming versus warmtepomp
Het gaat om een 2,5 jarig praktijkonderzoek Forschungsprojekt “IR-Bau” dat eerder dit jaar werd gepubliceerd in Duitsland. Hierin zijn de prestaties van infrarood verwarming in verschillende situaties onderzocht. Deze resultaten zijn vergeleken met andere aardgasvrije verwarmingsopties.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Duitse universiteit HTWG Konstanz, in opdracht van het Duitse Ministerie Bouw en Binnenlandse Zaken, de organisatie Zukunftbau en het Bondsinstituut für Bau-, Stadt- und Raumförschung.
De onderzoekers hebben een warmtepomp systeem voor vloerverwarming vergeleken met een infrarood verwarmingssysteem. Om een goed vergelijk te kunnen maken voor beide verwarmingssystemen zijn drie situaties gebruikt.
Een praktijksituatie met een appartementen gebouw van 4 verdiepingen hoog met een woonoppervlak van 1.360 m2. In een appartement werden verschillende afmetingen van infrarood panelen aan het plafond en wand gemonteerd. Welke middels een thermostaat apart van elkaar konden worden bediend.
Daarnaast is in een laboratorium omgeving en aan de hand van simulaties infrarood verwarming vergeleken met een warmtepomp met vloerverwarming en elektrische vloerverwarming.
Infrarood is goedkoper in aanschaf
Als eerste conclusie komt naar voren dat een infrarood verwarming veel goedkoper is in de aanschaf dan een warmtepomp, aldus het onderzoek. Van het verschil in aankoop bedrag hebben de onderzoekers deze financiële ruimte gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonnepanelen leveren de energie voor de infrarood verwarming.
In het onderzoek is infrarood verwarming in combinatie met zonnepanelen vergeleken met een warmtepomp installatie. Het voordeel van de zonnepanelen is dat deze in de zomerperiode ook energie leveren om de overige elektrische apparaten in huis te voorzien van stroom. In de winterperiode wordt de gewonnen zonne-energie gebruikt voor de infrarood verwarming.
De aanschaf van infrarood verwarming met zonnepanelen is goedkoper dan een warmte pomp systeem. Bovendien leveren de zonnepanelen goedkope en schone energie aan de woning.


Betere regulering kamertemperatuur
Volgens het onderzoek is de kamertemperatuur beter te reguleren met een infrarood verwarming dan met een warmtepomp. Een warmtepomp heeft namelijk urenlang de tijd nodig om op te warmen. Voordat de warmte de kamer bereikt ben je een lange tijd verder.
Infrarood verwarming daarentegen heeft en korte opwarmtijd. Afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit van het infrarood paneel voel je binnen 8 tot 15 minuten de heerlijke warmte. Je geniet dus vrijwel direct van de warme infrarood stralen.
Uit het onderzoek blijkt dan ook dat infrarood panelen een ruimte snel voorzien van comfortabele warmte. In combinatie met een goede thermostaat regeling speelt infrarood verwarming optimaal in op de warmtebehoefte. Het verbruik is 15% lager dan bij een intelligent gestuurde elektrische vloerverwarming.
Het verschil is nog groter bij een warmtepomp. Doordat je de infrarood panelen los van elkaar kan bedienen, bespaar je direct op het energieverbruik. De bewoners van het appartement vonden de bediening van de infrarood verwarming eenvoudig en zeer gebruiksvriendelijk.
Weinig warmte verlies bij infrarood verwarming
Met een infrarood verwarming in huis heb je weinig warmte verlies als je de kamer bijvoorbeeld ventileert. Dit is bij een warmtepomp systeem het tegenovergestelde. Dit komt door de manier van verwarmen. Infrarood warmt de vaste objecten en mensen op die in het bereik van de verwarming zijn.
De muren, vloer en meubelstukken houden de warmte lang vast. Daardoor kan je zonder vele warmteverlies de kamer ventileren. Bij ruimtes die worden verwarmd met infrarood verwarming is het overdrachtsverlies 50% lager dan bij een warm water vloerverwarming, aldus het onderzoek.
Doordat de muren ook warm worden, werkt de isolatie in de wanden ook beter en gaat dit tevens schimmelvorming tegen. Dit is een bijkomend voordeel van infrarood verwarming.
Hoog warmtecomfort bij lage temperatuur
Uit het onderzoek blijkt dat infrarood verwarming bij een lagere kamer temperatuur hetzelfde warmtecomfort geeft als bij een warmtepomp. Het verschil bedraagt gemiddeld 0,6 graden. Doordat de warmte niet circuleert in de lucht, zoals bij een warmtepomp wel het geval is, voelt de infrarood warmte heel direct.
Het warmtecomfort is daardoor hoger met infrarood verwarming en dat bij een lagere kamer temperatuur. Dit levert je ook een energiebesparing op. De bewoners hebben de infrarood warmte als erg comfortabel ervaren.
Kwaliteit verschil infrarood panelen
Uit het Duitse wetenschappelijke onderzoek komt naar voren dat er grote kwaliteit en prijs verschillen zijn van infrarood panelen die op de markt te koop zijn. Advies is om te investeren in hoge kwaliteit infrarood panelen, omdat het stralingsrendement ook hoger is. Daardoor bespaar je op de energiekosten.
De ir panelen van lagere kwaliteit hebben een lager stralingsrendement. Het verschil in stralingsrendement varieert tussen de 40 en 70% en dat is groot, volgens de onderzoekers. Helaas is er voor infrarood verwarming nog geen standaardisatie of keurmerk voor het bepalen van het stralingsrendement.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat infrarood plafond panelen het hoogste rendement opleveren. Meer dan infrarood wand panelen. Dit heeft te maken met het feit dat een plafond paneel een groter stralingsbereik heeft dan een infrarood wandpaneel.
Kosten infrarood verwarming en warmtepomp
De kosten van infrarood verwarming zijn enorm laag, zeker in vergelijking met een warmtepomp. Allereerst de aanschafkosten. Een infrarood verwarmingssysteem voor een eengezinswoning kom je uit op gemiddeld 5.000 euro voor hoge kwaliteit panelen.
Ter vergelijking, een volledige warmtepomp bodem systeem kost tussen de 8.500 en 19.500 euro, volgens Milieu Centraal. Daardoor maken infrarood panelen de transitie naar aardgasvrij verwarmen een stuk betaalbaarder.
Bovendien nemen infrarood panelen weinig ruimte in beslag. Een IR-paneel is slechts 2,5-3 cm dik en kan strak aan de muur of plafond worden gemonteerd. Je hebt geen technische ruimte nodig. Een lucht-water warmtepomp neemt wel ruimte in beslag, die niet iedereen heeft in zijn huis of appartement. Daarnaast maakt een warmtepomp systeem lawaai. Infrarood verwarming is geruisloos en geurloos en eenvoudig te installeren.
Met infrarood verwarming heb je geen jaarlijkse onderhoudskosten. Dit in tegenstelling tot een warmtepomp die bewegende onderdelen bevat die kapot kunnen gaan.
Conclusie onderzoek infrarood verwarming versus warmtepomp
De conclusie uit het onderzoek is dat een infrarood verwarming een zeer goed low-tech alternatief is voor een warmtepomp. Infrarood verwarming is geschikt voor het verwarmen van woningen en kantoren.
Voor kantoorpanden hoeft de ruimte in de avond, nacht en weekend niet verwarmd te worden. Doordat infrarood verwarming een snelle reactietijd heeft kunnen de panelen aan het einde van de werkdag uitgezet worden. Dit scheelt enorm in de verbruikskosten. Een warmtepomp moet je 24 uur per dag aan laten staan, omdat het systeem minder snel reageert en het lang duurt voordat een ruimte op temperatuur is.
Combineer de infrarood verwarming met zonnepanelen op het dak, zodat je hernieuwbare en schone energie opwekt. Geen CO2 uitstoot. Door de lage aanschafkosten van infrarood verwarming ten opzichte van warmtepomp is er ruimte voor investering in zonnepanelen, aldus het onderzoek.
Bij een infrarood verwarmingssysteem zijn er geen hoge investeringskosten, je geniet van een onderhoudsvrij leven en de hoge kwaliteit panelen zijn zuiniger in verbruik. Bovendien is de installatie van een infrarood verwarming eenvoudig en snel. Een plug & play systeem.
Conclusie is dat infrarood verwarming een zeer goed en voordelig alternatief is voor een warmtepomp systeem. Installatie en bediening is eenvoudig. Het warmtecomfort is uitstekend en de aanschafkosten zijn lager, zo blijkt uit het Duitse wetenschappelijk onderzoek.
Bronvermelding:
Forschungsprojekt “IR-Bau” – Potenzial von Infrarot-Heizsystemen für hocheffiziente Wohngebäude – Aktenzeichen SWD-10.08.18.7-17-11.
Volledige warmtepomp – Milieu Centraal
Meer onderzoeken over infrarood verwarming kan je vinden op HeatXL Download.