Infrarood verwarming op school

Infrarood verwarming op de scholen

Het verwarmen van scholen is een jaarlijks terugkerend probleem. Hoe verwarm je de klaslokalen en de gemeenschappelijke ruimtes op een goede energiezuinige manier? Hoe krijg je de school op de juiste temperatuur, waardoor het niet te warm of te koud is?

De meeste scholen maken nog gebruik van een convectie verwarmingen, waarbij de lucht wordt verwarmd. In iedere ruimtes hangen de lelijke radiatoren onder het raam aan de muur.

De leerlingen draaien ze open en dicht. Degene die aan het raam zit heeft het vaak te warm doordat ze te dicht bij de verwarming zitten. De leerlingen aan de andere kant van de klas hebben het weer te koud.

De beste temperatuur voor in de klas is 20 graden Celsius. Op deze temperatuur is het concentratie vermogen het hoogst, voor zowel de leraren als de leerlingen.

Om een comfortabel binnenklimaat te bereiken met zo weinig mogelijk energie is de oplossing om de school te verwarmen met infrarood verwarming. Met infrarood panelen bereik je een constante temperatuur van 20 graden Celsius. Zowel in de leslokalen, als in de gemeenschappelijke ruimtes.

Stralingswarmte versus convectie verwarming?

Infrarood verwarming gebruikt elektrische energie, waardoor je ook onafhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Infrarood panelen werken met warme onschadelijke infraroodstralen die de objecten en mensen in de ruimte verwarmen. De directe stralen op je lichaam voelen heerlijk warm aan.

De muren, vloeren, stoelen, bureaus worden allemaal verwarmt door de infrarood stralen. De objecten slaan de warmte op en weerkaatsen deze de ruimte in. Zo voel je van alle kanten de heerlijke warmte, wat als aangenaam wordt ervaren.

De radiatoren werken op basis van convectie. De lucht wordt verwarmd, waarna de warme lucht zich verspreidt door het schoolgebouw en de leslokalen. De lucht transporteert dus de warmte. Nadeel van deze manier van verwarmen is dat het warmte verlies groot is, wanneer je een raam of deur open zet.

Met infraroodverwarming kun je gerust een raam openzetten om het lokaal te luchten. Er gaat minder warmte verloren, doordat de objecten de warmte vasthouden. Hierdoor zakt de temperatuur slechts een paar graden.

Door te verwarmen met een infrarood paneel van Infrarood Verwarming heb je geen luchtverplaatsing in de ruimte, wat resulteert in een beter binnenklimaat. Je hebt geen last van rondzwevende stofdeeltjes, waardoor leerlingen met allergieën of bronchiën problemen hier minder last van hebben.

Door infrarood panelen toe te passen, houd je vervolgens ook de muren warm en droog. Dit heeft een groot voordeel omdat er geen schimmelvorming op de muren kan ontstaan. Daarnaast is er ook geen condensvorming op de ramen, als gevolg van het contact tussen de warme lucht in het klaslokaal en de koude muren.

Praktijkervaring van school

Stichting Voila in Leusden heeft 75 infrarood panelen geplaatst op de locatie in Achterveld, OBS ’t Startblok. Per leslokaal zijn zes ir panelen gemonteerd, daarnaast zijn ook de algemene ruimtes en bibliotheek voorzien van infrarood panelen.

De nieuwe zonnepanelen wekken de elektriciteit op voor alle infrarood panelen die in de school hangen. In totaal gaat het om een investering van 150.000 euro, waarmee ze de komende 50 jaar goed zitten. Infrarood panelen hebben geen onderhoud nodig, dus hier wordt ieder jaar flink op bespaart. Voor de installatie van de 75 panelen zijn er nieuwe elektrische bedradingen aangelegd.

Om zeven uur in de ochtend gaan de infraroodpanelen aan, middels de thermostaten. Bij aanvang van de lessen hebben de leerlingen en de leraren het aangenaam warm. De reacties over het nieuwe infrarood verwarmingssysteem zijn positief!

Lees meer blogs

Vacatures