Infrarood panelen test

Infrarood panelen test resultaten

Je huis verwarmen door middel van infrarood panelen is een veel besproken onderwerp. Zeker nu de overheid wil dat we allemaal van het gas afgaan. De fossiele brandstoffen raken op en zijn daarnaast ook niet duurzaam. We zijn op zoek naar een andere manier van verwarmen. 

We hebben een test laten uitvoeren door een architect die al 20 jaar werkt in de bouwwereld. Hij wilde zelf ervaren hoe een infraroodpaneel de ruimte verwarmen. 

Wat de voordelen ervan zijn. Zijn er ook infrarood panelen nadelen? En of het echt waar is dat de installatie zo eenvoudig en snel is. In dit artikelen leggen we de resultaten aan je voor.

infrarood panelen test 2

Waarom verwarmen zonder gas

Allereerst een korte uitleg waarom verwarmen met infrarood panelen de toekomst heeft. 

Nieuwe woningen worden al zonder een aansluiting op gas opgeleverd. Bestaande woningen gaan gefaseerd over. Volgens het Klimaatakkoord moeten alle woningen vanaf 2050 gasloos zijn. 

Jij kunt al de stap maken om je huis te verwarmen zonder aardgas. Denk hierbij aan elektrisch verwarmen door middel van infrarood panelen of warmtepomp. Voor veel huishoudens is een warmtepomp een grote investering. Vooral het aanleggen van de pomp is niet altijd weggelegd voor iedere woning, zoals appartementen. 

Een infrarood verwarming daarentegen behoeft geen ingewikkelde installatie. Je hoeft geen leidingen aan te leggen. Je stopt gewoon de stekker van het paneel in het stopcontact en vervolgens heb je warmte in huis. 

Elektrisch verwarmen door infrarode straling heeft de toekomst. Het is een manier van gasloos verwarmen. 

Uiteraard moet je wel groene stroom gebruiken om duurzaam en milieu centraal te zijn. Of eigenlijk nog beter, plaats zonnepanelen op je dak en wek je eigen energie op voor de ir panelen. Je bent duurzaam en goedkoop uit doordat je heel weinig energie gebruikt.

ecaros-infraroodpaneel-30x120CM-360W

Waarom een test met infrarood panelen?

Verwarmen door middel van elektriciteit wordt al lang niet meer als inefficiënt en ongemakkelijk beschouwd. We herinneren ons natuurlijk de oude elektrische kachels die de energie verspillers werden genoemd. Daarnaast was deze verwarming ook nog eens heel traag. 

Veel mensen denken nog dat verwarmen met elektriciteit geen goede combinatie is. Dat het duur is en dat je niet voldoende warmte krijgt. Om deze reden is de test gedaan met een infrarood paneel in het kantoor van de architect.

Een alternatief om je hele huis te verwarmen zonder gas is dus met infraroodpaneel of middels een warmtepomp. Laatstgenoemde zien we steeds vaker in nieuwbouw woningen. 

De veel gebruikte lucht-water warmtepomp heeft echter niet alleen maar voordelen. De investering en onderhoudskosten zijn hoog. Daar komt nog eens bij de soms moeilijke installatie in het buitengedeelte van de woning. Reden genoeg om niet tevreden te zijn met de technologische status quo van de huidige verwarmingen.

Een essentieel verschil tussen infrarood panelen en de gebruikelijke cv installaties is de wijze van verwarmen. De warmtepomp, cv ketel, hr ketel verwarmen de lucht. 

Een test met een infrarood verwarming moet meer duidelijkheid geven over de directe elektrische verwarming. 

infrarood panelen test 3

Testopstelling van infrarood paneel

Om je een goed beeld te geven van de test, schetsen we allereerst de situatie. De architect heeft een kantoor waar hij iedere dag ruim 8 uur doorbrengt. In dit kantoor zit een vloerverwarming die wordt aangedreven door warm water. 

De ruimte is 3,60 x 4,0 meter groot, dus 14,4 m2. Het kantoor is gelegen op de begane grond van een gebouw dat bestaat uit twee verdiepingen. Er bevindt zich geen kelder onder de ruimte. De buitenmuren zijn uit het bouwjaar 1998, 44 centimeter dik en goed geïsoleerd. 

De architect houdt van warme voeten, vandaar dat hij nu een vloerverwarming in het kantoor heeft liggen. Hij vraagt zich enorm af hoe een infrarood verwarming zorgt voor warme voeten, maar dat ter zijde. 

Het infrarood paneel dat voor deze test wordt gebruikt is 1,2 x 0,9 meter groot. Het heeft een vermogen van 1100 watt en draagt het Duitse keurmerk TÜV. Dit is een infrarood van hoge kwaliteit. 

infrarood panelen test 4

Het infrarood paneel wordt, tegenover de werkruimte, aan de muur bevestigd. Een tweede infrarood paneel van klein formaat, wordt later in de test onder het bureau bevestigd. De reden is om de vloer direct onder het bureau te verwarmen, zodat de architect geen koude voeten krijgt. 

Vragen en antwoorden van de test

De architect had van tevoren zijn vragen opgeschreven. Na de test heeft hij deze ingevuld. Hierbij de bevindingen, aldus de vragen én antwoorden van de zelftest. 

Hoe voelt het om te werken in een kamer die verwarmd wordt door middel van infrarode straling? 
Aangenaam. De lucht ruikt niet naar verwarming en het klimaat voelt goed aan. Het infrarood paneel is inderdaad geurloos en geruisloos, zoals men ook zegt.

Is de lucht om mij heen kouder met stralingswarmte? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
Ja, dat voel ik en ervaar ik als prettig. Omdat het helpt om mijn hoofd koel te houden. Daarnaast is er genoeg warmte om mij warm te houden. 

Is de installatie echt zo eenvoudig? 
Ja, de installatie is eenvoudig en snel. Het bijgeleverde boorsjabloon maakt het nog eenvoudiger. Je boort vier gaten in de muur, stopt de pluggen erin en schroeft het paneel aan de muur vast. 

Zijn de meubels en muren warmer? Heeft dit een positief of negatief effect op mij?
Het meubilair en de muren zijn eigenlijk niet warmer, omdat ik de gewenste temperatuur met 2°C kon verlagen. Bij deze temperatuur voelde ik me prettig. Het bespaart energie en zorgt voor een aangenaam werkklimaat.

Doordat de infrarood stralen de objecten opwarmen, kan je de thermostaat met 2 of 3 graden terugdraaien ten opzichte van luchtverwarming. Bij een lage temperatuur heb je hetzelfde warmtegevoel. 

infrarood-panelen-test-1

Is er een temperatuur verandering van de vloer? En krijg ik koude voeten en/of benen?
De vloer is kouder. Na meting is de vloer 4° Celsius kouder. Dit is voor mij een probleem, omdat ik niet van koude voeten houd. Na de plaatsing van een tweede mini infrarood paneel onder mijn bureaublad, kreeg ik warme voeten. Voor mij is dit dé ideale combinatie om in te werken, namelijk 21oC in de kamer en 19,5oC bij mijn voeten.

Wanneer een ir paneel op de vloer gericht is, wordt de vloer warm. Je hebt geen vloerverwarming meer nodig. Dit is het geval bij plafondmontage of in dit geval bij montage van een paneel onder het bureau. 

Is de temperatuur daling minder of meer wanneer ik het kantoor ventileer?
Het verschil is niet echt groot en kan daarom worden verwaarloosd.

Kan één infrarood paneel mijn kantoor gelijkmatig en voldoende verwarmen?
Ja, dit is zeker mogelijk is. In mijn specifieke geval had ik een tweede mini paneel nodig voor mijn voeten onder mijn bureau bij het raam. Daarbij zeggende dat ik gevoelige voeten heb bij kou. Daarbij het probleem dat ik een hoog raam tot aan de vloer heb, waardoor er een mindere isolatie is.

infrarood-panelen-test-6

Hoe voelt het periodiek in- en uitschakelen van de infrarood verwarming? Merk ik dat?
Nee, ik voel de verwarmingsfasen of de stralingswarmte niet. Het is gewoon aangenaam warm, zonder dat ik een vervelende hotspot merk.

Conclusie van de test

De conclusie van de architect na de zelf test is dat hij aangenaam verrast is door de zeer goede resultaten. Hij vindt infrarood verwarming dan ook een serieus alternatief voor conventionele verwarmingen. 

De verbruikskosten zijn lager, mede doordat de warmteverdeling efficiënt en effectief wordt ingezet. Het binnenklimaat is gezond en voelt prettig aan. Geen last meer van droge ogen door de luchtverwarming. Dit is een groot voordeel. 

Verder geven de warme stralen op je huid een relaxt gevoel. 

Welltherm-WT-RL0615-PRINT-infrarood-verwarming-st001 prijzen infrarood panelen

Infrarood warmtepanelen zijn in veel verschillende ontwerpen beschikbaar. Een infrarood paneel mag namelijk ook opvallen in de kamer. 

Voor renovatie van bestaande huizen en vooral voor nieuwbouw is een infrarood verwarming als hoofdverwarming een zeer serieus alternatief voor de warmtepomp. Alsmede voor vervanging van een cv ketel installatie. 

Kortom: wij zijn blij, maar zeker niet verrast, met de resultaten van deze zelftest. Wil jij ook de warmte van infrarood panelen ervaren? Kom langs bij één van onze showrooms. We leggen je alles uit over de werking van ir panelen.

Daarnaast maken we een berekening hoeveel euro per jaar je bespaart op je verbruik per kWh. En leggen we uit hoeveel kosten je per jaar bespaart. Je kan natuurlijk ook gelijk naar de online shop gaan voor infrarood panelen kopen

Lees meer blogs

Vacatures