Infrarood panelen nadelen

Infrarood panelen zijn zeer eenvoudig en snel te monteren. Ze zijn goedkoop in de aanschaf. Daarnaast behoeven infrarood panelen geen onderhoud, waardoor je een paar honderd euro per jaar op de onderhoudskosten bespaart. De warme infrarode straling hebben ook nog eens een positief en relaxte werking op ons lichaam. 

De infrarood paneel is zeer zuinig in gebruik, je bespaart daarmee op de energie kosten. Je creëert een gezond binnenklimaat, omdat je niet de lucht verwarmt maar de objecten. Het is een andere manier van verwarmen, waardoor je geen last hebt van rondzwevende stofdeeltjes en bacteriën in de lucht. In tegenstelling tot een conventionele verwarming, zoals een cv. 

Met infrarood panelen heb je direct warmte in je hele huis, wat natuurlijk zeer aangenaam is. Bovendien ben je niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. De cv ketel kan je uit laten staan.

Allemaal voordelen van je woning verwarmen met infrarood panelen! Zijn er dan ook eigenlijk nog nadelen? 

De montage van infrarood panelen kan je zelf uitvoeren, maar je kan ook onze installatie dienst inschakelen. Wij geven advies, meten de ruimte op en verzorgen de montage. Infrarood panelen kan je aan de wand of het plafond installeren. Bij de levering is een montagekit inbegrepen, inclusief beschrijving, boormal, schroeven en pluggen.

Zijn infrarood stralen schadelijk?

Als je het woord straling hoort, denk je al snel dat dit gevaarlijke straling is en dus slecht is voor onze gezondheid. Maar zijn infrarode stralen ook ongezond? 

Het antwoord op deze vraag is nee, de infrarood stralen zijn niet schadelijk voor onze gezondheid. Infrarood panelen maken gebruik van de lange golf infrarood c-stralen. 

Deze lange warmte golf moet niet verward worden met de korte golf uv straling. De ultraviolete straling die de zon bevat. Uv stralen zijn namelijk wel schadelijk voor mens en dier. 

De infrarood c-straling heeft daarentegen een positief effect op onze gezondheid. Deze lange golf ir stralen worden zelfs voor therapeutische doeleinden gebruik. Bijvoorbeeld de roodlicht lampen, die de spanning in de nek verlichten of voor reuma behandelingen.

De voordelen van infrarood warmte hebben zich al lang bewezen bij pijn verlichtende behandelingen. 

Geven infrarood panelen elektrosmog af?

Een andere zorg met elektrisch verwarmen door middel van infrarood is de elektrosmog. Onder elektrosmog wordt verstaan de straling van elektrische magnetische velden die wordt veroorzaakt door elektrische wisselspanningen op een elektrakabel. 

Verwar elektrosmog niet met Infrarood straling, oftewel warmte straling. De warme lange ir golven hebben niets te maken met blootstelling aan straling.

Infrarood panelen wekken directe warmte op via elektrische energie. Deze energie wordt omgezet in infrarood stralen. 

De ir panelen zelf produceren geen elektromagnetisch velden, omdat de straling is afgeschermd door de twee metalen platen aan de voor- en achterkant van de verwarming. Slechts langs kabel of voedingslijn ontstaat een zeer zwak veld, maar ook alleen wanneer het infrarood paneel aan staat. 

In het dagelijks leven kan je elektrosmog nooit helemaal ontwijken, omdat het voor 90% geproduceerd wordt door apparaten in huis. Bijvoorbeeld je laptop, computer, oplaad snoeren, mobiele telefoon, televisie en vooral niet geaarde elektrische huishoudelijke apparaten. 

Welke werking hebben infrarood panelen op onze gezondheid?

Het valt zeker niet te ontkennen dat infrarood panelen gezondheid beïnvloedt, maar dan vooral op een positieve manier! 

De infrarood stralen raken de bovenste huidlaag. Je bloedvaten zetten iets uit, waardoor de bloedcirculatie verbetert. 

Bij het gebruik maken van infrarood panelen is de lucht kwaliteit vele malen beter en schoner dan bij een cv ketel. Laatstgenoemde verwarmt de lucht, waardoor er een luchtcirculatie ontstaat in je woning. Hierdoor heb je last van rondzwevende stofdeeltjes en bacteriën in de lucht. 

Bij infrarood verwarming heb je geen last van een vervelende luchtcirculatie, waardoor je een goede luchtvochtigheid hebt. Infrarood panelen verwarmen namelijk niet de lucht, maar de objecten en mensen in de kamer. Een goede luchtvochtigheid en een schoon binnenklimaat zijn vooral gunstig voor astmapatiënten en personen met allergieën. 

Er heerst geen droog klimaat binnen, waardoor je geen last meer hebt van een droge huid, lippen en ogen. Contactlens dragers profiteren optimaal van een betere luchtvochtigheid. 

Ideale luchtvochtigheid door infrarood panelen

De ideale luchtvochtigheid in een woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Infrarood verwarming zorgt ervoor dat deze luchtvochtigheid goed in balans is, waardoor je een gezond binnenklimaat behoudt. 

Infrarood panelen warmen ook de muren van je woning op. Dit heeft als voordeel dat de wand temperatuur hoger is dan de lucht temperatuur, waardoor je schimmelgroei voorkomt. 

Niet alleen in de woonkamer is dit gunstig, maar ook in bijvoorbeeld de badkamer, waar schimmels goed gedijen door het vocht.

badkamer verwarming infrarood badkamer infraroodpaneel badkamer spiegel met verwarming infrarood spiegel

Zijn de kosten voor elektriciteit een nadeel voor ir verwarming?

De kosten voor elektriciteit kunnen een nadeel zijn voor het verwarmen door middel van infrarood panelen. Dit is van toepassing wanneer het tarief voor elektriciteit hoog is en de isolatie van een huis slecht is. 

De constructie en isolatiewaarde van een woning wegen mee in het efficiënt omgaan met energie. Met een goed geïsoleerd huis bespaar je namelijk per jaar op de verbruikskosten.

Elektrisch verwarmen met infrarood is vooral rendabel bij energiezuinige woningen en nieuwbouw met energielabel A+ of A++. De manier om de kosten te drukken is om energie te winnen uit zonnepanelen. Daarentegen moet je wel de lange termijn investering doen in zonnepanelen. 

Om het milieu te ontlasten gebruik je altijd groene stroom voor de infrarood verwarmingspanelen.

Er ontstaan onnodige hoge elektriciteitskosten wanneer: 

– Infrarood panelen niet correct zijn gepositioneerd. 

– Er niet voldoende objecten in de kamer zijn die de warmtestralen kunnen absorberen, zoals meubels. 

– Je hebt gekozen voor een ir paneel die te klein in vermogen is voor de ruimte die je wilt verwarmen. 

Onze adviseurs staan voor je klaar om je te adviseren welke infrarood panelen het meest geschikt zijn voor jouw woning of kamer te verwarmen. Ze stellen een op maat gemaakt verwarmingsplan voor je op. Hierbij is ook een kosten berekening opgenomen.

Infrarood panelen kopen kan in één van onze winkels in de Benelux. Je kan natuurlijk ook in onze online shop alle infrarood producten vinden.

Lees meer blogs

Vacatures