Infrarood paneel in je woning

Verwarmen met een infrarood paneel is een innovatieve en efficiënte manier. Ir panelen verwarmen de ruimte door middel van infrarode warmtestralen. De directe stralen warmen de meubels, vloeren en muren op.

De warmtestralen reiken ongeveer 3 meter. Als jij in het bereik staat, voel je gelijk de warme stralen op je lichaam. Deze warmte wordt ervaren als zeer aanganeem.

Een infrarood paneel plaats je onopvallend in je woonkamer, zodat deze bijna onzichtbaar is. Je hebt niet eens door dat het eigenlijk een verwarmingspaneel is. Een ir paneel mag daarentegen ook opvallen. Ze kunnen namelijk heel mooi worden verwerkt in jouw interieur.

Wat dacht je van een fotopaneel met een afdruk van jouw bijzondere vakantie naar Amerika? Of een beeldpaneel met een schilderij erop? De mogelijkheden van infrarood ir panelen met foto en kunst zijn eindeloos.

infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Welke soorten ir panelen zijn verkrijgbaar?

Infrarood wand- en plafondpanelen zijn verkrijgbaar in de volgende soorten:
– Natuursteen paneel
– Vloer paneel
– Glas paneel
– Beeld paneel
– Spiegel paneel
– Krijtbord paneel
– Bureau paneel
– Hybride paneel

Een infrarood paneel is gemaakt van glas, spiegel, metaal of natuursteen. Design panelen als schilderij of een plafondpaneel voor extra veel warmte. Daarnaast zijn er ook speciale infrarood terras verwarmingen. Zodat je toch warm buiten kan zitten tijdens de koelere zomeravonden.

Voor de badkamer is een infrarood paneel ook ideaal, bijvoorbeeld als een spiegelpaneel boven de wastafel. De infrarood panelen van verhard glas zijn dankzij de IP54 klasse spatwaterdichtheid. Daardoor zijn deze ir panelen zeer geschikt voor installatie in de badkamer. Houd daarbij wel de veiligheidsafstand van 60 cm van de dichtstbijzijnde wateraansluiting in acht.

Voor bedrijven zijn er speciale kantoor infrarood panelen waar je bijvoorbeeld je logo op kan plaatsen. Denk ook aan de bureau infrarood panelen, waardoor je nooit meer koude benen en/of handen hebt.

Wil je het beste infrarood verwarmingspaneel kopen? Dan zijn de testresultaten met keurmerk en veiligheid certificaten van groot belang, zoals het Duitse TÜV keurmerk.

infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Het verschil bij een infrarood paneel zit in de lucht

Infrarood panelen gebruiken niet de omgevingslucht voor warmteoverdracht. Dit in tegenstelling tot verwarmen met een CV ketel. De warmte van en ir paneel wordt namelijk direct overgedragen op objecten en mensen. Daar is geen lucht voor nodig.

Muren, plafonds en vloeren slaan warmte drie keer langer op dan lucht. Vervolgens wordt de opgeslagen warmte weer de kamer in gestuurd.

Infrarood stralen weerkaatsen vervolgens op bijna alles, net zoals de zon. Zo blijven de muren bijvoorbeeld warm en droog. Het vocht trekt eruit. Je hebt daardoor geen last meer van vieze en ongezonde schimmels.

Verwarmen met infrarood panelen heeft als voordeel dat je geen warme luchtcirculatie in je kamer hebt. Je hebt daardoor geen last van rond zwevende stofdeeltjes. Dit in tegenstelling tot verwarmen door middel van een conventioneel verwarmingssysteem.

Hierdoor heb je een gezond en gunstig binnenklimaat. Vooral astma patiënten hebben hier zeker baat bij, evenals personen met bepaalde allergieën.

Personen die zich binnen drie meter van de infrarood warmtepanelen bevinden, voelen direct de warmte. Wanneer je buiten het bereik staat, voelt het kouder aan.

Infrarood panelen gebruiken de lange golf infrarood straal. Deze is niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel, de warme stralen hebben een positief effect op je lichaam en dragen bij aan fysiek welzijn.

Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto 15

Kenmerken van een infrarood paneel zijn:

– Geen luchtcirculatie. Stofdeeltje zweven niet in de kamer en de lucht is schoon.
– Gelijkmatige verwarming van de kamer.
– De muren zijn warmer dan de omgevingslucht.
– Geen condensatie van vocht op de muren of ramen.
– Comfort bij lage lucht temperaturen.
– Weinig warmte verlies wanneer ramen en deuren worden geopend voor ventilatie.

Hoe ziet een infrarood paneel eigenlijk eruit?

Een infrarood paneel is een rechthoekig of vierkant paneel die warmte afgeeft door middel van infrarode straling. Aan de voorkant van de verwarming zit een afgifteplaat. Deze zorgt ervoor dat de warmte in de ruimte wordt verdeeld.

Een infrarood paneel bestaat uit verschillende onderdelen die met elkaar zorgen voor en goede warmte afgifte. Er zijn veel variaties mogelijk in gebruikte materialen, de werking en kracht van het infrarood paneel. Deze zijn allemaal van invloed op de efficiëntie en goede werking van verwarmen met infrarood.

Een ir paneel bestaat uit de volgende onderdelen:

Warmte afgifteplaat


De warmte afgifteplaat zit aan de voorkant van het infrarood paneel. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt is metaal, aluminium, gehard glas of natuursteen. Natuursteen ir panelen zijn gemaakt van graniet, marmer, kalksteen of dolomiet. De afgifteplaat is in velen varianten beschikbaar.
Verwarmingstechniek
Achter de afgifteplaat zit de verwarmingstechniek, welke de elektriciteit omzet naar de heerlijke warme infrarood stralen. De energie wordt omgezet naar warmte door een mat of folie. In de mat of folie zit een elektrische verwarming kabel verwerkt. Het gebruik van een maat heeft de voorkeur. Deze is namelijk sterker en gaat daardoor niet snel stuk.

Isolatie materiaal


Aan de achterkant van het infrarood paneel zit het isolatie materiaal. Dit zorgt ervoor dat de energie via de voorkant van het paneel de ruimte in gaat. Goedkope infrarood panelen hebben weinig isolatie aan de achterkant, waardoor je veel warmte verliest. Een goed geïsoleerd paneel is na 10 minuten stralen lauwwarm aan de achterkant.

Stekker

Een ir paneel sluit je aan op elektriciteit. Het paneel sluit je rechtstreeks aan op de elektra. Of gebruik de stekker voor in het stopcontact. 

Gebruik een slimme thermostaat bij je stopcontact, zodat je de ir verwarming met je smartphone kan bedienen. Dit doe je met behulp van de Smart Home app. Hiermee stel je precies in wanneer je het ir paneel aan wilt hebben of uit. Je regelt de gewenste temperatuur en je kan ook programma’s instellen.

Afdekplaat


De zij- en achterkant van een ir paneel zijn afgedekt met een metalen plaat. Metaal is kwalitatief hoogwaardig materiaal en gaat daarom niet snel stuk. Er bestaan infrarood panelen met een plastic afdekplaat, deze zijn echter minder van kwaliteit.

Thermostaat


Thermostatische regeling zorgt voor een constante temperatuur in de ruimte. Het meet de actuele warmte, vergelijkt deze met de ingestelde voorkeurs temperatuur. Vervolgens geeft de thermostaat signalen door aan het infrarood verwarmingselement waarop het is aangesloten. Een goedkoper infrarood paneel wordt standaard zonder thermostaat geleverd. 

Let daarom goed op bij de aankoop van je ir paneel. Met een thermostaat bespaar je namelijk op je energieverbruik.

Bewegingssensor (optioneel) 


Een bewegingssensor is een slimme manier van verwarmen. Zodra je de kamer betreedt geeft de sensor een sein door aan het ir paneel. Vervolgens gaat deze aan.

Een bewegingssensor is vooral handig voor ruimtes die je niet vaak gebruikt. Ook hiermee ga je zuinig om met het energieverbruik. Verwarm daarom alleen de ruimtes daar waar het nodig is.


Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand Infrarood kachel alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto

Infrarood straling is goed voor je gezondheid

Studies hebben aangetoond dat de lange golf infrarood c-straling een positief effect heeft op onze gezondheid. De lange golf ir straling kunnen daarom als veilig worden geclassificeerd.

Verwarmen met infrarood panelen voorkomt dat de lucht in de ruimte uitdroogt. Het binnenklimaat is veel aangenamer en de slijmvliezen drogen niet uit. Dit heeft weer als voordeel dat je minder risico op een verkoudheid hebt.

Ben je op zoek naar een verwarmingssysteem dat zorgt voor een beter binnenklimaat en heerlijk aangename warmte? Dan zit je met een infrarood verwarming zeker goed!

Berekenen van de warmtebehoefte

Het berekenen van de juiste warmtebehoefte vereist enige expertise. De manier hoe een infrarood verwarming werkt is totaal anders dan bij een centrale of elektrische verwarming. HeatXL geeft je graag advies.

Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel watt per paneel nodig is per m2 voor de woonkamer of slaapkamer. Dit kan variëren tussen de 210 watt en 3000 watt per paneel. Het exacte benodigde vermogen en het aantal infrarood panelen kan precies worden uitgerekend. De verschillende uitvoeringen zijn medebepalend voor het aantal infrarood panelen die je nodig hebt zijn.

De ir wandpanelen worden tussen de 100 en 120 graden Celsius. De plafonpanelen bereiken een hogere temperatuur. Bijvoorbeeld de natuursteen ir panelen kunnen maar liefst 190 graden Celsius worden. Daarom mogen de speciale plafond panelen niet aan de wand gemonteerd worden.

De voordelen van infrarood panelen op een rijtje

Lage aanschafkosten.
Eenvoudige en snelle installatie.
Geen onderhouds- of andere bijkomende kosten
Geen kosten voor schoorsteen en stookruimte.
Er is geen opslag van verwarmingsmateriaal benodigd.
Lage verbruikskosten.
Ruimtebesparend
Korte opwarmtijd.
Gezonde warmte zonder luchtcirculatie.
Geruisloos
Geurloos
Droge muren, geen schimmelvormingen.
Nihil warmteverlies bij ventilatie van de ruimte.
Eenvoudige wand- of plafondmontage.

Met infrarood panelen heb je geen lucht radiatoren of vloerverwarming meer nodig. Je hele huis verwarmen met infrarood panelen is de manier om van het gas af te komen.

Wees milieu centraal en gebruik daarom altijd groene stroom voor je infrarood panelen.

Wil je nog bewuster voor het milieu en je portemonnee zijn? Plaats zonnepanelen op je dak. Het grootste deel van het jaar wek je zelf de energie op. Je bespaart hiermee vele euro’s per dag en uiteindelijk per jaar op de energie rekening.

Heb je advies nodig over welk infrarood paneel het beste in jouw woning past? Kom bij ons langs, al jouw vragen worden beantwoord door onze deskundige adviseurs. Wij maken een passende offerte op basis van jouw wensen.

Vraag gratis advies aan bij een infrarood paneel kopen. Je kan ook een vrijblijvende offerte aanvragen. Koop direct bij onze webshop. Lees ook ons Magazine infrarood verwarming.

Lees meer blogs

Vacatures