Mogelijkheden voor aardgasvrij verwarmen
Aardgasvrij verwarmen is waar we met zijn allen naar toe gaan. Alle nieuwbouw woningen die vanaf 2018 zijn gebouwd hebben al geen gas aansluiting meer. Aardgasvrij wonen neemt steeds meer toe, ook bij de bestaande gebouwen die nog wel een aardgas aansluiting hebben. Gas is duur, vervuilend voor het milieu en deze fossiele grondstof is ook steeds schaarser. Er zijn diverse tools voor aardgasvrij verwarmen voor zowel woningbouw als utilitaire gebouwen.
De meeste bekende zijn warmtepompen en stadswarmte. Maar is er nog een andere genormeerde, veelzijdige, kosten effectieve en comfortabele gasvrije verwarming die zeker de nodige aandacht verdient: infrarood verwarming. We bespreken de werking, normeringen en belangrijke ontwikkelingen van dit verwarmingssysteem waarmee je jouw woning aardgasvrij verwarmen kan.
Aardgasvrij verwarmen met directe stralingsverwarming
Als we spreken over infrarood verwarming, hebben we het over een directe elektrische stralingsverwarming. Dit betekent dat het niet water-gevoerd is, gasvrij is en het verwarmen met infrarood straling plaatsvindt. Warmte afgifte systemen zoals radiatoren, convectoren en vloerverwarming beïnvloeden vooral de lucht temperatuur in een ruimte. Stralingsverwarming daarentegen heeft met name invloed op de stralingstemperatuur.
Ons warmte comfort wordt bepaald door een samenspel van de gemiddelde lucht- en stralingstemperatuur. Voor behoud van comfort is een lagere luchttemperatuur te compenseren met een hogere stralingstemperatuur, als ook omgekeerd. Convectie kachels verwarmd de luchtdeeltjes, terwijl bij infrarood verwarming de objecten worden verhit.
Hierdoor beidt infraroodverwarming een heerlijk comfort bij lagere kamer temperaturen. De energetische voordelen van infraroodpanelen berusten zich onder andere op dit principe. Daarnaast profiteer je van het feit dat er geen luchtcirculatie is en er dus ook geen stofdeeltjes door de lucht zweven. Astmatisch aangelegde personen hebben bijzonder veel profijt van aardgasvrij verwarmen met ir-straling.
Is iedere elektrische verwarming een infrarood verwarming?
Nee, niet iedere elektrische verwarming met een stekker is een infrarood verwarming. Verre van. In februari 2021 is de lang verwachte norm NEN-EN-IEC 60675-3 gepubliceerd, die antwoord geeft op twee belangrijke vragen:
1. Wat is een infrarood verwarming?
Een infrarood verwarming is een warmtepaneel die werkt op elektriciteit, waarbij de energie wordt omgezet in infraroodwarmte.
2. Hoe meet je het stralingsrendement van een infraroodverwarming?
Het stralingsrendement is het aandeel energie die aan de voorzijde van een warmtepaneel als infraroodstraling wordt afgegeven. Alleen een paneel met een stralingsrendement groter of gelijk aan 40% mag een infrarood verwarming genoemd worden.
De elektrische verwarming infrarood kent diverse toepassingen. Zoals de woningbouw, utiliteit en industrie. Veelzijdigheid en flexibiliteit zijn belangrijke eigenschappen van deze infrarood kachel. Ze kunnen namelijk snel warmte comfort leveren op de plek waar dat nodig is. Vooral in grote ruimtes met beperkte menselijke bezetting en in ruimten met hoge plafonds is dit voordelig. Denk hierbij aan een industriehal, evenementenhal, magazijn, oud gebouw met hoge plafonds en een kerk.
Bij de traditionele convectieverwarming moet namelijk de lucht temperatuur in de gehele ruimte of zone verwarmd worden. Met infrarood verwarming kan dat effectief beperkt worden tot de werkplekken in bijvoorbeeld een industriële hal. Je kan heel gericht een zone of werkplek aardgasvrij verwarmen.
Hierbij zijn diverse infrarood oplossingen mogelijk. Namelijk plafondpanelen, wandpanelen, maar ook panelen onder een bureau. Het plaatselijk verwarmen met infrarood stralingsverwarming is daarom ook onderdeel van de Energielijst 2022 (code 270103), waarmee het in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Aardgasvrij wonen, hoe realiseer je dat?
Bij aardgasvrij wonen moet je meerdere facetten regelen middels elektriciteit:
– Huis verwarmen met stroom
– Aardgasvrij koken
– Warmwatervoorziening
Huis verwarmen met stroom:
Een huis verwarmen met stroom is eenvoudig te realiseren met infrarood verwarming. Want deze is zeer goed in staat om iedere kamer of ruimte te voorzien van heerlijke, aangename en gezonde aardgasvrije warmte. Gasvrij verwarmen is daarom snel gerealiseerd.
Aardgasvrij koken:
Elektrische koken, zoals industrieplaten, is al in heel veel woningen toegepast. Het enige wat je nodig hebt is een aansluiting op de elektriciteit.
Warmwatervoorziening:
De warmwatervoorziening kan je eenvoudig regelen met een zonneboiler of een elektrische HR ketel.
Infrarood verwarming, warmtepomp en zonnepanelen
Wat ook een veel voorkomende optie is een warmtepomp als lage temperatuur verwarming, namelijk de vloerverwarming. Gecombineerd met infrarood panelen aan de wand of plafond voor extra warmte. De warmtepomp kan bovendien de warmwatervoorziening regelen. Plaats daarbij zonnepanelen op het dak, voor de opwekking van hernieuwbare energie. Aardgasvrij verwarmen, gasvrij koken en elektrische warmwatervoorziening.
Dit concept is duurzaam en voldoet aan de bouwregelgeving. In de lokale toepassing verwarmt een warmtepomp met laag temperatuur afgifte de woonkamer, waarbij infrarood verwarming wordt toegepast in de overige ruimtes. Zoals badkamer, slaapkamers en hobby/kantoorruimte. Het grote voordeel hiervan is dat er relatief snel warmte geleverd kan worden in ruimtes met beperkte aanwezigheid. Want de opwarmtijd is slechte 5 tot maximaal 12 minuten (afhankelijk van het vermogen en materiaal).
Installatie aardgasvrij verwarmen met infrarood
Om over te schakelen naar aardgasvrij verwarmen middels stralingswarmte is het van belang dat de warmtepanelen goed ontworpen en geïnstalleerd worden. Het monteren van infrarood panelen is relatief eenvoudig. Het is qua handelingen niet veel anders dan het ophangen van een plafond lamp of tv aan de wand. Boor vier ophangpunten, sluit het paneel aan op de elektriciteit en klaar ben je.
De meeste aandacht gaat uit gaan naar het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan bepaling van het benodigde wattage en het verdelen van de vermogens over de ruimte. Daar moet een goed plan voor opgesteld worden. Laat je daarom hierover goed informeren door een adviseur van Infrarood Verwarming. Zij maken namelijk gratis een warmteberekening voor je. Daarin staat ook vermeld waar je de verwarmingspanelen moet ophangen en welk vermogen je nodig hebt per ruimte.
Comfort en prestatie gasvrij verwarmen
We weten nu hoe we gasvrij verwarmen met stralingsverwarming. Ook hoe infrarood verwarming werkt, waar en hoe je het kan toepassen. Maar hoe zit het met de comfortbeleving en energie prestatie?
Uit de meeste recente praktijk onderzoeken komt naar voren dat de comfortbeleving van gasvrij verwarmen met infraroodstraling zeer positief is. Dit komt omdat de stralen direct je lichaam verwarmen, als jij je in het stralingsgebied bevindt. Bij een goede montage, is de warmte verdeling optimaal in de ruimte, en zijn er geen koude delen. Daarom is de positie bepaling van de diverse warmte panelen van groot belang. Dit voorkomt koude delen in de kamer.
Het energieverbruik is ook een stuk minder is dan de gemiddelde gasgestookte woning. Dit komt doordat ir-panelen een korte opwarmtijd hebben. Kies altijd voor een A-merk infrarood kachel, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in warmte. Bij deze verwarmingen is het warmteverlies aan de achterkant ook minimaal.
Waarom aardgasvrij verwarmen?
Aardgasvrij verwarmen is een must om de nationale klimaat doelstellingen en reductie van het aardgasverbruik te behalen. In 2050 moeten we allemaal aardgasvrij wonen, waarbij de eerste doelen al in 2030 zijn gezet. Aardgasvrij 2030 betekent dat er 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen verduurzaamd moeten zijn. In 2050 is het doel van Nederland om een klimaat neutrale samenleving te zijn.
Aardasvrij verwarmen is daarom een belangrijk onderdeel van het behalen van de klimaatdoelen. Hierbij kan de elektrische verwarming met infraroodstraling een grote bijdrage leveren. De voornaamste energetische voordelen van ir-panelen zijn het kunnen leveren van comfort bij lagere kamer temperaturen en het snel kunnen verwarmen. De aanschafkosten zijn relatief laag en je hoeft geen onderhoud te plegen aan het systeem. Dit komt omdat er geen bewegende en/of mechanische onderdelen zijn die kapot kunnen gaan. Het twee keer per jaar schoonmaken met een zachte doek is voldoende onderhoud.
Dit maakt infrarood verwarming vanuit een Total Costs of Ownership (aanschaf, beheer en onderhoud over de levensduur) benadering een interessante optie voor aardgasvrij verwarmen.
Is infrarood verwarming een goed alternatief voor de cv ketel?
Deze vraag is na het lezen van onze blog met een dikke Ja te beantwoorden. Aardgasvrij verwarmen met behulp van stralingswarmte is voor de bouwsector een grote stap in de goede richting. Infrarood verwarming heeft lage installatiekosten, geen onderhoud en de aanschaf is relatief laag. Daarmee is infrarood stralingsverwarming een genormeerde, veelzijdige, kosten effectieve en comfortabele tool voor de verduurzaming van aardgasvrij verwarmen en wonen.