heatxl doorzichtig

10 Tips energiezuinig verwarmen

Energiezuinig verwarmen met infrarood verwarming

Energiezuinig verwarmen, hoe doe je dat? Allereerst doe je dit met een elektrische infrarood verwarming. Hierbij komt geen gas aan te pas. Zonder gas je huis verwarmen is goedkoper, beter voor het milieu en bovendien kan je veel meer kanten op. Zoals een prachtig design infrarood paneel welke eruitziet als een schilderij. Of wat dacht je van een spiegel verwarming voor in de badkamer. Infrarood panelen kennen heel veel voordelen, waaronder energiezuinig verwarmen. We geven je 10 tips hoe je met infrarood verwarming energiezuinig verwarmen kan. 

10 Tips hoe zuinig verwarmen met elektriciteit

#1 Energie zuinig huis verwarmen met elektriciteit

Wil je ook energie zuinig huis verwarmen? Volg dan onze tips over energiezuinig verwarmen op. Je bespaart daardoor maandelijks op je energierekening. De eerste tip is zonder gas verwarmen. Fossiele brandstoffen, zoals aardgas, zijn milieuvervuilend en schaars. De hoge gasprijzen reizen de pan uit, zeker nu door de oorlog van Rusland met Oekraïne. We moeten straks in 2050 allemaal van het gas af zijn, dat hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord. Stap daarom nu over op elektrisch verwarmen middels stralingswarmte. Dat wil zeggen energiezuinig verwarmen met infrarood verwarming. 

#2 Energiezuinig verwarmen met infrarood verwarming

Energiezuinig verwarmen doe je met infrarood verwarming. Deze manier van energiezuinig verwarmen is namelijk effectiever dan een gasgestookte of elektrische luchtverwarming. Bij een convectie verwarming wordt de lucht namelijk verwarmd, welke door de kamer circuleert. Iedereen weet dat de warme lucht is stijgt en dan langzaamaan, hoe meer warme lucht erbij komt, zakt. Voordat de ruimte in de kamer gevuld is met warme lucht ben je veel tijd en veel energie verder. 

Stralingswarmte werkt heel anders. Deze warmte niet de lucht op, maar direct de vaste objecten. Zoals muren, vloer, meubels en ook mensen. Deze houden de warmte lang vast en weerkaatsen ook de stralen weer terug de ruimte in. Als jij je in het stralingsgebied bevindt, voel je van alle kanten de aangename warmte. Infrarood verwarming is ook niet luchtgevoelig. Dat wil zeggen, indien je huis niet goed geïsoleerd is, waait de warmte niet naar buiten. Dit is wel het geval met een convectie verwarming. 

Door je huis energiezuinig te verwarmen met infraroodstraling, bespaar je gemiddeld 30 tot 50% op de verbruikskosten ten aanzien van een luchtverwarming. 

#3 Energiezuinig elektrisch verwarmen met digitale thermostaat

Een infrarood verwarming is extra zuinig met een digitale thermostaat. Om energie te besparen is een digitale thermostaat eigenlijk onmisbaar bij energiezuinig elektrisch verwarmen. In tegenstelling tot analoge thermostaten kan je een infrarood verwarming met digitale thermostaat aansturen via de app op je mobiele telefoon. Met de digitale thermostaat bespaar je veel geld op de energierekening. Ben je even weg, ga je slapen, gebruik je maar één kamer of kom je bijna thuis? Stel van tevoren je digitale thermostaat in of gebruik hiervoor de iPhone- of Android app. 

thermostaat1-1024x631 ecaros

#4 Verwarming 1 graad lager besparing van 6%

Verwarming 1 graad lager levert besparing van 6% op. Energiezuinig verwarmen door de verwarming graadje lager te zetten, levert je al een mooi energiebesparing op. Dit geldt overigens voor alle kachels. Maar met een infrarood verwarming is de verwarming 1 graad lager besparing nog hoger. Want de gevoelstemperatuur ligt standaard bij een ir verwarming zo’n 2 graden hoger. 

Dat wil zeggen, als je met een CV-ketel de kachel altijd op 22 graden hebt staan, dan hoef je de infrarood verwarming slechts op 20 graden in te stellen. Hierbij heb je hetzelfde warmtecomfort. Als je extra energiezuinig verwarmen wilt, stel je het warmtepaneel nog een graad lager in, dus op 19 graden Celsius. Met iedere graad die je lager instelt, bespaar je 6%. In dit geval heb je de zuinige elektrische verwarming 3 graden lager en bespaar je dus al 18% op de energiekosten. Denk dus aan de temperatuur instelling voor energiezuinig verwarmen.

#5 Verwarm alleen de ruimte waar het nodig is

Door alleen de ruimte of kamers te verwarmen waar het nodig is, bespaar je op het elektriciteitsverbruik. Infrarood verwarming heeft als voordeel dat deze binnen 5 tot 12 minuten op volle kracht warmte uitstraalt. De opwarmtijd is dus heel gering. In tegenstelling tot een gasverwarming of warmtepomp. Dit zijn trage systemen. Met de hoge temperatuur verwarming van Infraroodverwarming heb je het binnen enkele minuten al heerlijk warm. Als je de kamer verlaat of even van huis weggaat, dan zet je de kachel uit of een stuk lager. Dit kan eenvoudig met de digitale thermostaat. 

#6 Energiezuinig verwarmen met sensoren

Een kamer energiezuinig verwarmen is ook eenvoudig te realiseren met aanwezigheid sensoren. Zodra je de kamer binnenloopt gaat het infrarood paneel aan. Verlaat je de kamer, dan gaat deze na 5 minuten automatisch uit. Plaats ook magneet sensoren op de ramen, welke detecteren wanneer een raam open of gesloten is. Het verwarmingspaneel past automatisch de temperatuur hierop aan. Op deze manier vergeet je nooit meer de kachel uit te zetten, wat zeker een besparing oplevert.

#7 Energiebesparing met infraroodverwarming in optimale positie

De positie van een infraroodverwarming moet zorgvuldig worden gekozen. Je moet de montage en installatie van de panelen goed van tevoren bedenken. Plaats geen infrarood panelen direct achter een bank of ander groot object, want obstructie verlaagt de temperatuur. Het is energiezuiniger als je het warmtepaneel aan het plafond of op een vrije muur plaatst. De positie van een infrarood verwarming is dus bepalend voor energiezuinig verwarmen. Je kan bij Infrarood Verwarming informatie inwinnen over de beste positie van de warmtepanelen, als ook welk vermogen. Laat ons daarom een warmte berekening uitvoeren voor energiezuinig verwarmen. 

#8 Vooraf energieverbruik berekenen: juiste vermogen verwarming

Om met infrarood verwarming op een energie-efficiënte te laten werken, is het zeer raadzaam om vooraf het energieverbruik te berekenen. Dit noemen we een warmteberekening. Door energieverbruik berekenen weet je welke infraroodpanelen en het totale vermogen nodig zijn om je huis energiezuinig te verwarmen. Als je een infrarood verwarming met te weinig vermogen koopt, loop je het risico om een hogere energierekening te krijgen, omdat deze constant aanblijft. Bereken daarom van tevoren welke afmeting en vermogen je nodig hebt voor iedere ruimte. Laat je energieverbruik berekenen door de adviseurs van Infraroodverwarming. 

#9 Huis isoleren vermindert energieverbruik 

Huis isoleren is natuurlijk een zeer goede maatregel om energiezuinig verwarmen te bewerkstelligen. Infrarood verwarming werkt zowel bij goed en minder goed geïsoleerde woningen. Dit komt omdat de stralingswarmte niet door de kieren naar buiten verdwijnt, zoals warme lucht wel doet. Maar dit neemt niet weg dat een goed geïsoleerd huis makkelijker te verwarmen is dan bij slechte isolatie. 

Bij een goed geïsoleerde woning is het standaard zo’n 16 graden Celsius binnen. Infrarood verwarming heeft dan maar weinig energie nodig om het naar een aangename temperatuur te brengen. Bovendien zorgen de warmtepanelen ervoor dat ook de muren warm worden, waardoor de muurisolatie ook optimaal werkt. Installeer daarom bij voorkeur een warmtepaneel tegenover de buitenmuur, zodat deze ook goed warm wordt. 

#10 Kwaliteit infrarood verwarming

Er zijn veel verschillende elektrische kachel systemen op de markt. Maar niet ieder systeem is even goed. Kijk daarom altijd naar een hoge kwaliteit infrarood verwarming. Deze zijn namelijk energiezuinig. De infrarood panelen van Infrarood Verwarming zetten maar liefst 93% van de energie om in warmte. Dit is hoog, dankzij de beste kwaliteit ir panelen. 

De keurmerken helpen je bij het bepalen van een hoge kwaliteit infrarood verwarming: 

TÜV keuring: infrarood verwarming met het Duitse keurmerk TÜV staat voor veilig, efficiënt en energiezuinig verwarmen.

RoHS certificaat: Infrarood verwarming met een RoHS certificaat is vrij van schadelijke stoffen. 

EMV-keurmerk: Warmtepaneel met het Elektromagnetische Verträglichkeit (EMV) keurmerk wordt gezien als elektromagnetisch geschikt. Dit paneel produceert geen sterke elektromagnetische velden. 

VDE-keurmerk: VDE test elektrische apparatuur op verbruik, levensduur, veiligheid en garantie. En waarborgt ook de veiligheid van het product op elektrische, mechanische, thermische, giftige, radiologische en andere gevaren. Er zijn maar weinig infrarood panelen met een VDE-keurmerk.

GS-keurmerk: Het Geprüfte Sicherheit (GS) keurmerk geeft je als koper de zekerheid dat de infraroodverwarming is getest op veiligheid. Daarnaast zijn ze vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

CE-certificaat: Geeft aan dat de fabrikant zich tijdens de productie aan de geldende Europese normen en richtlijnen heeft gehouden.

Hoe kan je energie besparen met infrarood verwarming?

Het geheim van energie besparen met infrarood verwarming is een samenspel van diverse factoren. De opwarming van muren en objecten zorgen voor een extra temperatuur stijging van zo’n 3 graden. De IR panelen moeten goed in de kamer worden gepositioneerd, zodat de juiste hoeveelheid warmte wordt verspreid. De verbruikskosten kunnen nog verder worden verlaagd door alleen de ruimtes te verwarmen waar het nodig is. Je hoeft de infrarood verwarming niet aan te hebben als je niet in de ruimte aanwezig bent. Dit regel je eenvoudig met aanwezigheid sensoren en een digitale thermostaat.

Bij het ventileren van de kamer gaat minder warmte verloren, omdat de objecten in de kamer de warmte lang vasthouden. Hierdoor zakt de temperatuur slechts enkele graden. Bij een conventionele verwarming wordt de lucht verwarmt. Zodra je dan een raam openzet voor ventilatie, vliegt de warmte naar buiten. Hierdoor koelt het heel snel af in de kamer.

Wil je meer weten over energiezuinig verwarmen met infrarood-verwarming of andere onderwerpen? Lees dan meer informatie in onze informatieve infrarood verwarming blogs. Zoals over de voordelen infrarood verwarming bureau of  huis aardgasvrij verwarmen, hoe doe je dat?

Lees meer blogs

Vacatures